Written by

Porszívózzuk ki a szén-dioxidot a levegőből!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2032

Az emberi leleményesség határtalan. Épp, amikor már azt hisszük, a világon tényleg mindent feltaláltak, előáll valaki és azt mondja, állítsuk meg a klímaváltozást és porszívózzuk ki a szén-dioxidot a levegőből.

Habár vannak szkeptikusok a technológiával kapcsolatban, több nagy cég is építi a szén-dioxid levegőből való kivonására alkalmas kapacitásait – ilyen például a zürichi központú Climeworks, a kanadai Carbon Engineering, illetve a new york-i székhellyel rendelkező Global Thermostat.

A CCS-technológia (carbon capture and storage) lényege, hogy kiegészítve – és nem helyettesítve – a kibocsátáscsökkentés természetes erőforrásokon alapuló módszereit, hatalmas porszívó-szerű egységek segítségével „kiszívja” a levegőben található apró, a polleneknél is kisebb szén-dioxid molekulákat. Természetesen az így összeporszívózott „koszt” valahol tárolni is kell, de a cégek már ezen a területen is tudnak eredményeket felmutatni. A Climeworks például úgy oldotta meg a kérdést, hogy Izlandon 2000 méter mélyre, egészen a vulkanikus bazaltrétegekig juttatja le a szén-dioxidot, ami így hamarosan beindítja a karbonát-ásványok képződését, melyek képesek évmilliókra bezárva tartani a szén-dioxidot. 2016-ban azt is megállapították, hogy ez a módszer a vártnál hatékonyabban működik, ami optimizmusra adhat okot.

Climeworks üzem. Forrás: nbcnews.com

A mérnököknek azonban még megoldást kell találniuk arra, hogyan tehetik költséghatékonnyá a technológiát. 2017-ben a Climeworks arról számolt be, hogy jó úton haladnak afelé, hogy 600 dollárról 100 dollárra csökkentsék a CSS-szel járó kiadásokat, míg a Global Thermostat vezérigazgatója már mindössze 50 dollár/tonnás költséget jelentett. Ráadásul a kitermelt szén-dioxidot értékesíteni tudják szénsavas üdítők készítéséhez, a vizek sótalanításához és egyéb ipari alkalmazásra is. Ugyanakkor kihívást jelent, hogy globális szinten szén-dioxid összegyűjtéséhez és tárolásához nagy és drága infrastruktúrára van szükség.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy vannak, akik jó befektetésnek látják a légköri porszívózást, köztük Bill Gates, a Chevron és az ausztrál BHP Billiton is. Ha segítségükkel sikerrel járnak a Global Thermostat megoldásai, a cég a tervek szerint képes lesz 200 dollár alatti tonnánkénti költséggel egy év alatt 250 000 autó éves kibocsátásának megfelelő, mintegy egymillió tonna szén-dioxid kivonására a légkörből. Ehhez 2021-ben kezdődnek meg Texasban az építkezések, és vélhetően 2023-ra készül el az új gyár.

A kritikusok persze más szemmel nézik a dolgokat. Van, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a faültetés tonnánként mindössze 10-15 dolláros áron képes ugyanerre, környezetvédők pedig aggódnak, hogy az ipar és a kormányok a technológiát arra fogják felhasználni, hogy elkerüljék a kibocsátás csökkentésével járó munkát. Ráadásul az összeporszívózott szén-dioxid mennyiségének a mértéke meglehetősen kevésnek mondható: csak 2019-ben ugyanis 34 milliárd tonna került bolygónk légkörébe.

 

Források: g7.hu, nbcnews.com