Written by

Papírgyűjtésre fel!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 525

Bizonyára legtöbb olvasónknak van valamilyen élménye, tapasztalata az iskolai papírgyűjtésekről. Ez a környezettudatos tevékenység az évek során mit sem veszített jelentőségéből, ami elsősorban közösségkovácsoló erejének (is) köszönhető.

De miért is olyan fontos megőrizni még nagyon sokáig ezt a remek kezdeményezést? A legfontosabb érv, hogy 1 tonna papírhulladékkal 12 darab felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

Az újrahasznosított papír számtalan értékes és praktikus módon felhasználható. Készülhet belőle többek között csomagolóanyag, designbútor, vagy hullámkarton, amiből a kartondoboz készül. A hulladékpapírból újrahasznosított papírt is lehet gyártani, amit a környezettudatos irodák előszeretettel használnak.

Az erdőgazdaságból és fakitermelésből származó 2017-es adatok alapján globálisan 3,8 milliárd köbméter hengeres fának, 485 millió köbméter ipari vékonyfának, és 402 millió köbméter lapfának való erdőmennyiséget termeltek ki. Részben ennek felhasználásával éves szinten mintegy 410 millió tonna papírt és hullámpapírt állítanak elő.

Az ijesztő számok mellett azonban fontos megemlíteni azt a pozitív tendenciát, hogy 2017-ben az újrahasznosított papír mennyisége is elérte immár a 235 millió tonnát.

Bár az emberiség világszerte írtja a fákat, ne feledjük a mondást: Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Ha minden egyes szezonális papírgyűjtés alkalmával egy általános iskola tanulói összegyűjtenek néhány tonna papírt, azzal máris nagyon sokat tettek a bolygóért! Nem mellékes, hogy egy ilyen megmozdulás összekovácsolja az osztályközösséget, hiszen a diákok szeretnék, hogy az ő osztályuk gyűjtse a legtöbb papírt. A legtöbb tanintézmény szerződést köt az arra kompetens helyi vagy régiós céggel, amely jelképes összegért felvásárolja az összegyűjtött papírmennyiséget. Az így szerzett tízezer forintokat az osztályok általában kirándulásra, jutalmazásra, közös fagyizásra, és egyéb rendezvényekre fordítják.

Forrás: fao.org; electrotec.hu