Written by

Na, ne! Virtuális erőműből valódi energia!

Elgondolkodtató| Views: 309

A világ fokozatosan növekvő energiaéhségének kielégítésére egyre több erőműre van szükség, ám a megújuló alapú erőművek terjedésével sok kisebb, decentralizált egység jön létre, ráadásul ezek egy részének – elsősorban a nap- és szélerőműveknek – a termelése is ingadozó, az időjárástól függő. Így a biztonságos és egyenletes energiaszolgáltatáshoz kiegyenlítő erőművekre is szükség van. Amennyiben ezek egy egységes rendszerbe tömörülnek, olyan virtuális erőműveket kapunk, amelyek már nagyobb volumenben és egyenletes termeléssel képesek hozzájárulni a villamosenergia-ellátáshoz. Mutatjuk miként.

Nem egyszerű a villamosenergia-ellátást felügyelő szakemberek élete, hiszen a hálózat nem képes a megtermelt áram tárolására, vagyis a mindenkori termelésnek meg kell egyeznie a mindenkori fogyasztással. A fosszilis, vagy nukleáris energiaforrásokat felhasználó nagy erőművek termelése azonban általában előre beütemezett, a villamosenergia-felhasználása viszont folyamatosan változó, pontosan nehezen megjósolható érték (főként az időjárás miatt). A rendszerben tehát, bár változó mértékben, de folyamatosan fennáll valamilyen mértékű egyensúlytalanság, azaz vagy villamos energia többlettel vagy hiánnyal küszködik a struktúra. Ráadásul a megújuló energiaforrások hasznosításának terjedésével egyre több olyan erőmű kerül be a rendszerbe, amelyeknek a termelése ugyancsak időjárásfüggő, így a nap- és szélerőművek esetén a termelés is nehezen tervezhető.

Erre a kihívásra,  villamosenergia-ellátó rendszer szabályozására kínálnak új megoldást a virtuális erőművek, amelynek létrehozása és működtetése a magyarországi energetika leginnovatívabb területe.

A virtuális erőművek jellemzően kicsi, lokális igényekre szabott erőműveket kapcsolnak össze, amelyek decentralizáltan helyezkednek el és a számítógép vezérelt rendszer teszi lehetővé, hogy együttesen olyan nagyerőműként viselkedjenek, amely fontos támaszt tud nyújtani a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozásában. Ennek eredményeként olcsóbb és hatékonyabb energiaellátást lehet biztosítani, miközben a termelés tervezhetőbbé, a fogyasztás pedig tudatosabbá válik.

Az egységes, szoftveresen irányított irányítórendszer egyenként kezelhet szélerőműveket, fotovoltaikus rendszereket, kisméretű vízerőműveket, gázturbinákat, biomassza erőműveket, vagyis minden olyan egységet, amely alkalmas az energiatermelésre. A virtuális rendszer pedig összefogja a részegységek által megtermelt és a hálózatba bevezetett villamos energiát, és mindig úgy alakítja tagjainak termelését, ahogy azt az igények megkövetelik.

Ennek köszönhető, hogy nem vész el, ha valahol a fogyasztásnál több áramot termel egy erőmű, illetve nincs hirtelen áramszünet sem, ha megugrik az áramigény. Emellett ez a technológia teszi lehetővé, hogy a villamosenergia-hálózatba mind több megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművet integráljanak, ezzel járulva hozzá az energiatermelés fenntarthatóbbá tételéhez.

Forrás: Veolia.hu