Written by

Környezettudatos olvasnivalók a fa alá

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 189

Ha igazán zöld karácsonyt tervezel, érdemes odafigyelni arra, hogy az ajándékaid is tükrözzék ezt az igényt. Mi fenntarthatóbb vajon egy jó könyvnél, amit az ember újra és újra átlapozhat és megőrizhet egész életében? Hát nem más, mint a környezettudatosságról szóló könyv! Most 5+1 ilyen kiadványt válogattunk össze nektek, amelyek között találtok gyerekeknek és felnőtteknek szólót egyaránt. Jó olvasgatást kívánunk!

 

  1. Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe – A tudatos vásárlás mindent megváltoztathat

Daniel Goleman könyve a saját szerepünkre világít rá: mindannyian hatást gyakorolunk a környezetünkre azáltal, amit megveszünk és előállítunk. Ráadásul mindezt éleslátó humorral teszi, ahogy azt olvasói már megszokhatták a szerzőtől. Lerántja a leplet a ruhaiparról, a szépségápolási termékek összetevőiről és az élelmiszerek alapanyagairól – de a vásárlói oldalt sem kíméli. A környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit feltárva teszi fel a fő kérdést: vajon miért vagyunk mi, vásárlók, a teljes tudatlanság állapotában azokkal a dolgokkal és hatásaikkal kapcsolatban, amelyeket nap mint nap használunk?

  1. Nagy Réka: Ökobaba – Kicsivel zöldebben

Nagy Réka, aki a népszerű Ökoanyu blog mögött áll, most azok számára írt egy hasznos kézikönvyet, akik épp babát várnak vagy kisgyerekük van. Olvashatunk benne a természetes babavárásról, környezettudatos megoldásokat kínál a lakberendezés és a lakás átrendezése kapcsán a kicsi érkezéséhez, de a babaápolás, a játékok és a tápanyagok kiválasztásáról is számos fontos tippet kaphatunk. „A picik mintát követnek. Hiszek abban, ha most a piac hangulatát szeretik meg, ha látják, hogy finom dolgokat hamar meg lehet főzni a konyhában, ha azzal játszunk, hogy vajon melyik zöld levél a bazsalikom és melyik a petrezselyem, ha igyekszünk egy adalékoktól, kemikáliáktól és felesleges tárgyaktól mentes életet kialakítani, akkor ezt fogják tovább vinni majd később a saját életükben. Mert nekik ez a természetes.”

  1. Tom Szaky: Hulladék-Tudatosan

Mostanra eljutottuk odáig, hogy nem fordíthatjuk el a tekintetünket, ha a hulladékról van szó: a modern társadalom talán legkomolyabb és exponenciálisan növekvő problémájáról beszélünk. Arról, hogy mi áll a válság mögött, az ökokapitalista Tom Szaky-t érdemes megkérdezni, aki amellett, hogy a téma szakértője és mostanra a hulladékból dúsgazdag vállalkozó lett, fiatalos és olvasmányos stílusban is ad tájékoztatást. A könyv szemléletváltó hatásáról többen is beszámoltak már – vigyázzunk, mielőtt belekezdünk! Biztos, hogy utána nem ugyanúgy fogunk gondolni az eldobott rágógumikra és cigarettacsikkekre, hanem Szaky nyomán felfedezzük, hogy minden szemétben érték rejlik!

  1. Wolfgang Behringer: A klíma kultúrtörténete – A jégkorszaktól a globális felmelegedésig

Ezt a könyvet azok számára ajánljuk, akik a napi tippeken kívül a téma tudományos vonulatára is kíváncsiak. Wolfgang Behringer könyve antropológiai, azon belül is kultúrtörténeti szempontból vizsgálja a klíma kérdését, és arra ad válaszokat, hogy hogyan is éltek az emberek korábban, más klimatikus viszonyok között. Megtudhatjuk belőle, hogy mennyiben befolyásolta a klíma az emberi nem egyedfejlődését, hogyan hatottak az éghajlati változások őseink életmódjára. Az egyébként történészprofesszor szerző lebilincselő időutazásra invitálja olvasóját, amelynek során bemutatja a régmúlt korokban történt klímaváltozásokat és azok kulturális következményeit.

  1. Pászti Amina: Glóbi kalandjai

Nem feledkeztünk meg a legkisebbekről sem: Glóbi kalandjai az óvodás és kiskolás korosztály számára íródtak. Bájos rajzokon követheti nyomon Glóbi, a kis földgolyó kalandjait, aki sajnos a könyv elején nagy veszélybe kerül. Csak a gyerekek segíthetnek rajta, ők menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. A mesekönyv a történeten keresztül játékosan ad át hasznos és fontos tanulságokat a gyerekeknek a környezetvédelem fontosságáról.

+1: Tracikievicz Zsófia: Ökonapló a környezettudatos háztartáshoz

Ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik tervekkel, naptárakkal és naplókkal jól motiválhatók, akkor ez a kiadvány neked szól. Ha pedig ráadásul szeretnéd környezettudatosabb módon élni a mindennapjaidat, és csökkenteni az ökológiai lábnyomodat, akkor ez a könyv igazán neked való! A fenntartható háztartás kialakításához rengeteg tippet, gyakorlatot és tanácsot találsz a könyvben, de az otthon, élelmiszerek, bőrápolás, egészség és a takarékosság témája terítékre kerül. A naplót mindenki egyedivé teheti és önmagára szabhatja, és ki-ki rögzítheti benne azokat az egyéni praktikákat, amik az év folyamán beváltak számára. Az pedig, hogy a napló újrahasznosított papír felhasználásával készült, csak hab a tortán!