Written by

A kód neve: banánlevél

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 304

Egy thaiföldi városban lévő szupermarket vezetősége zseniális ötlettel rukkolt elő az egyszer használatos műanyagok mennyiségének a drasztikus csökkentése érdekében.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének környezetvédelmi programja szerint 2050-re 12 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezik a világon évente, aminek a legnagyobb részét a műanyag palackok és az élelmiszerek csomagolóanyagai (!) teszik ki.

Az egész emberiséget fenyegető műanyaghulladék-kérdésre szerencsére globális szinten is egyre több kreatív megoldás születik. Egy thaiföldi város, Chiang Mai egyik bevásárlóközpontjában banánlevélbe csomagolják a legkülönfélébb terményeket (többek között vajbabot, uborkát, paprikát, póréhagymát, spenótot és még sok-sok finomságot) amelyeket rugalmas bambuszréteggel rögzítenek.  A banánlevél azért is kiváló alternatívája a műanyagnak, mivel a levél azon túl, hogy nagy felülettel és vastagsággal rendelkezik, kellőképp rugalmas ahhoz, hogy össze lehessen hajtogatni.

A trópusokon a banánlevél könnyen elérhető helyben, a szükséges mennyiség ingyenesen beszerezhető. (Bár a képek alapján az árcímke felragasztásához minimális mennyiségben használnak műanyagot, az innovatív kezdeményezés így is jelentős mértékben csökkenti a környezeti károkat.)

Forrás: forbes.com; brightvibes.com

Borítókép: brightvibes.com