Written by

Kis karácsony, zöld karácsony – fenntartható ünnepi szokások

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 297

Itt a karácsony és vele érkezik a pazarlás. Az ünnep elengedhetetlen elemei, például otthonunk feldíszítése és a karácsonyi vacsora összefonódik a készülődéssel és a sok vásárlással. Ilyenkor könnyen kicsúszhat az irányítás a kezünk közül, és olyan dolgokra is költhetünk, ami felesleges és környezetszennyező. Mutatjuk mit tehetsz ez ellen.

A karácsony az öröm, az együttlét és az adakozás időszaka. Ugyanakkor a fogyasztás is ilyenkor a legnagyobb, ami fokozott hulladéktermeléshez és ezáltal környezetterheléshez vezet. Ahogyan közeledik az ünnep, egyre fontosabbá válik, hogy készülődésünk során is figyelembe vegyük a fenntarthatóságot. Cikkünkben a fenntartható karácsony fogalmában mélyedtünk el, kiemelve a környezetbarát díszek és ételek fontosságát.

Zöld dekoráció az ünnepekre

Az ünnepi hangulatot a díszítések mennyiségének növekedésén is tetten érhetjük, azonban ez gyakran vezet környezetszennyezéshez. De van megoldás!

Az egyik legegyszerűbb és legfenntarthatóbb módja a karácsonyi dekorációnak a természet elemeinek bevonása. Az örökzöld ágak, tobozok és magyallevelek használatával magával ragadó ünnepi díszeket lehet készíteni. Ezek az anyagok nemcsak biológiailag lebomlóak, hanem könnyen hozzáférhetőek is, ami környezettudatos választássá teszi őket.

Fontos, hogy már meglévő díszeinket ne dobjuk ki, növelve ezzel az ünnepek során keletkező szeméthalmokat, hanem merjük őket újra és újra használni. A régi dekorációk variálásával könnyen csinosíthatjuk karácsonyfánk kinézetét. Az ünnepre hangolódásban segítség a kézműves dekor készítése is. Igazi kikapcsolódást nyújtó, meghitt tevékenység lehet akár a gyermekekkel közösen nekilátni az alkotásnak. Megunt vagy nem használt tárgyakból is lehetnek karácsonyfadíszek, vagy egyéb otthoni díszek. Az újrahasznosított üvegeket gyertyatartókká vagy vázákká alakíthatjuk, de készíthetünk régi újságokból, kartonból vagy szövetdarabokból maradandó kézműves dekort is.

Ha biztosan megválnánk régi díszeinktől, érdemes lehet kidobás helyett ellátogatni egy adományboltba, hátha valaki más otthonát ékesíthetik tovább. Amennyiben mindenképpen szeretnénk új portékát vásárolni, szétnézhetünk karácsonyi vásárokban, helyi manufaktúrák, tervezők támogatására nyílik lehetőségünk, ezzel is csökkentve a karbonlábnyomunkat, hiszen a helyi termelőktől vásárolt kézműves termékek nem járnak hosszú szállítással, valamint a karácsonyi vásárokon keresztül felfedezhetünk olyan fenntartható kincseket, amelyeket másutt nehezebb lenne megtalálni.

A szaloncukor, amely hagyományos eleme a fának, nem kell, hogy környezetszennyező legyen. Egyszerűen csak figyeljünk a csomagolás újrahasznosíthatóságára. Válasszunk lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást! A személyesebb és fenntarthatóbb megközelítés érdekében akár házilag is készíthetünk szaloncukrot, biztosítva, hogy mind az étel, mind pedig a csomagolás fenntartható legyen. További ehető díszeket is alkalmazhatunk, például szárított narancskorongokat vagy mézeskalácsból készült díszeket. Ezek a dekorációk hosszú ideig megőrzik szépségüket, ráadásul teljesen természetes alapanyagokból készülnek, és még fogyaszthatóak is, amikor már nem szolgálnak díszítő célt.

Zero Waste menü


Az ünnepi szezonban nemcsak a díszek, hanem a karácsonyi menü elkészítése is kiemelt figyelmet kap, amely potenciálisan pazarlással járhat. Az Egyesült Királyság Soil Association szervezete szerint évente milliószámra dobunk ki megmaradt ételeket az ünnepek után. Azonban ezt könnyedén el tudnánk kerülni.

Conor Spacey, a Wasted című könyv szerzője hangsúlyozza, hogy a fenntartható karácsony nem azt jelenti, hogy kevesebbet kellene ennünk, hanem hogy tudatosabb döntéseket kell hoznunk az elfogyasztott élelmiszerek terén. A tervezés, a lista készítése és annak betartása segíthet elkerülni a felesleges költekezést és ételpazarlást az ünnepi szezonban. A vásárlás során igyekezzünk kevés nem lebomló szatyrot használni és inkább a már meglévő szatyrokba pakolni.

Érthető a házigazdák törekvése, hogy inkább több étel készüljön, nehogy éhesek maradjanak a vendégek, azonban érdemes a fenntarthatóságra is gondolni, és nem túlzásokba esni az adagok számolásakor, hogy a megmaradt étel ne végezze a kukában. Ha mégis lesz maradékunk az ünnepek után, gondolkodjunk alternatív megoldásokon. Például készíthetünk új ételt a maradékok felhasználásával, ezzel támogatva a körforgásos gazdaságot. Egy egyszerű példát említve, maradék krumplipüréből készülhet hercegnőburgonya, krumplikrokett vagy éppen burgonyás pogácsa is. Esetleg lefagyaszthatjuk, ami megmaradt, így később gond nélkül elfogyaszthatjuk a fogást. Vagy adományozhatunk a rászorulóknak, amivel nemcsak, hogy nem vész kárba az élelmiszer, de másoknak is örömet okozhatunk a nehéz időkben.

Ajándék a Földnek

A fenntartható ünnepi szokások nagy hatással lehetnek környezetünkre, közösségünkre, de legfőképpen bolygónk jövőjére. Körültekintő választásainkkal olyan lehetőségeket teremthetünk, amelyek nemcsak örömet szereznek szeretteinknek, de még Földünk jólétéhez is hozzájárulnak.  A karácsony fenntartható módon való ünneplése olyan ajándék, amelyet a jövő generációnak és földünknek adhatunk, hogy az ünnep varázsa hosszú évekig megmaradhasson.

Források: The Guardian, EarthEasy, Eco and Beyond, Soil Association