Written by

Kávé, keksz, környezetkímélés – Innovatív ötlet az új-zélandi légitársaságnál

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 158

Az új-zélandi nemzeti légitársaság összefogott egy helybéli céggel, hogy csökkentsék a repülőgépeken felhalmozódó hulladékmennyiséget. Az ötlet egészen innovatív és kellőképp ízletes: ehető kávéscsészékben szolgálják fel az utasok számára az élénkítő italt.

Bár elsőre ez kis lépésnek tűnhet egy olyan hatalmas cég részéről, mint egy nemzeti légitársaság, valójában viszont sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Döbbenetes adat, de csupán az Egyesült Királyságban évente 2,5 milliárd kávéscsészét dobnak el, amelyeknek csupán 0,25 százalékát hasznosítják újra.

Az új-zélandi légitársaság utaskísérői különleges, kekszből készült csészékben szolgálják fel a kávét és a desszerteket a megfáradt utasoknak. Az egyes „csészék” alakja és formája eltérő, hogy a különböző kávétípusok mindegyikét kényelmesen lehessen fogyasztani.  Az Air New Zeland évente 8 millió csésze kávét szolgál fel. Mostantól azonban az utasok kénytelenek lesznek elrágcsálni a bögréjüket is, ezzel hatalmas mennyiségű hulladéktól óvva meg a Földet.

A csészék búzalisztből, cukorból, tojásból és vaníliaesszenciából készülnek, de a gyártó cég minden igényt kielégítve már kifejlesztette a csokoládé ízesítésű és a gluténmentes verziót is.

Az Air New Zelandnak egyébként nem ez az első környezetkímélő megmozdulása. 2019 júliusában a vállalat bejelentette, hogy az olyan folyékony ételízesítőket, mint például a különféle salátaöntetek vagy a szójaszósz, a különálló műanyag-csomagolások helyett apró, újból felhasználható edényekben szolgálják fel.

Forrás: brightvibes.com; travelo.hu