Written by

A kabát, ami zöldségeskertet rejtett

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 874

Álmodozott valaki arról, hogy az élelmiszert a hátán termelje meg? Nos, valószínűleg keveseknek tartozott ez a gyermekkori ábrándjai közé. Mindenesetre a Posthuman Habitats az első viselhető, személyi élelmiszerrendszer.

Ez az őrültnek hangzó ötlet a Dél-Kaliforniai Egyetem tájépítész professzorának, Aroussiak Gabrieliannak a fejéből pattant ki, aki egy olyan ruházatnak alkotta meg a prototípusát, amelyen különböző zöldségeket és gyümölcsöket termelhetünk meg.

A ruházat nemezből készült és az anyag képes magába zárni a nedvességet úgy, hogy magokat ültethessünk el benne, melyekből aztán egy egész sor növény kelhet ki: káposzta, ruccola, brokkoli, borsó, gomba vagy eper, és még sorolhatnánk. Negyven különféle, ún. „mikrozöldség” egy hét alatt 9 kilogramm termést hoz, és akár negyvenszer több tápanyagot tartalmaz, mint „makro” társai.

Az öltözék további érdekessége az a beépített rendszer, ami tápanyagként tudja felhasználni többek között az emberi izzadtságot és a minket „megtámadó” rovaroktól származó hulladékot.

A Human (un)limited hibrid művészeti és technológiai kiállításon, 2019-ben Pekingben bemutatott találmány a jövő egy olyan disztópikus vízióját ábrázolja, amiben a termőföldek művelhetetlenné váltak és az emberiségnek vissza kellett térnie a vándorló életmódra annak érdekében, hogy elmenekülhessen az árvizek és az egyéb, a klímaváltozással járó természeti katasztrófák elől.

Ezáltal a Posthuman Habitats a körkörös gazdaság és az ökoszisztéma élelmiszer-termelésben játszott fontos szerepére kívánja felhívni a figyelmet, valamint olyan problémákat céloz meg, mint az élelmiszerbiztonság vagy maga az élet, melyben mikroorganizmusokkal, ragadozókkal és beporzókkal működünk együtt a biodiverzitás és az ökoszisztéma fontos részeiként.

A feltaláló szavaival megfogalmazva a ruházat és az általa tárolt nedvesség súlya egészen kézzelfogható kapcsolatba helyezi viselőjét a természettel. A művész-tudós számára a projekt egy rendkívül személyes kifejezése a környezeti válságnak. Véleménye szerint, ha magunkon viseljük a saját élelmiszer-termelésünk súlyát, a klímaváltozás nem lesz többé tág és elvont fogalom.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com