Written by

Hogyan használjuk az okoskütyüket (környezet)tudatosan?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 437

A 21. században egyre inkább áthatja mindennapjainkat a folyamatosan fejlődő technológia. Ha okoseszközeinket bölcsen használjuk, hozzájárulhatunk ahhoz a nemes küldetéshez, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni. Nézzük, melyek a legpraktikusabb tippek, amelyek betartásával segíthetjük bolygónk fellélegzését és nem mellesleg még spórolhatunk is!

  1. Lehetőség szerint, fizessük online számláinkat! A folyamat nem csak környezetkímélő, de gyorsabb és hatékonyabb is. A papíralapú sárga csekkek ideje hamarosan úgyis lejár.
  2. Olvassunk e-könyveket! Az erdőirtások megakadályozásán túl, pénztárcánk is jól jár, hiszen a digitális könyvek még olcsóbbak is, mint nyomtatott társaik.
  3. Tegyük félre a tévét! Az okoseszközök korában sokszor nyomkodjuk telefonunkat, vagy pötyögünk laptopunkat, miközben háttérzajként megy a tévé. Ha épp nem nézzük a televízió műsorait, kapcsoljuk ki a készüléket, így tevékenységünk során is koncentráltabbak leszünk!
  4. Mindig keressük a legrövidebb utat! Az útvonaltervező alkalmazások segítségével különösebb topográfiai ismeretek nélkül is mindenki megtalálhatja a legrövidebb utat a kijelölt helyszínhez. Ne szennyezzük feleslegesen a levegőt kipufogógázzal!
  5. Keressünk recepteket online! A szakácskönyvek ideje végképp lejárt, amióta minden étel receptje fellelhető az interneten.
  6. Írjuk ki a postaládára, hogy nem kérünk a szórólapokból! Ha az újságkihordó mégis bedobja a reklámújság kupacot, legalább a lelkiismeretünk tiszta lehet, mivel jeleztük a szándékot. A hulladék pedig mehet a szelektív papírgyűjtőbe!
  7. Olvassuk online a reggeli híreket! Gyorsabban és hatékonyabban értesülhetünk az újdonságokról, ráadásul nem foglal el akkora helyet sem, mint amikor szétnyitjuk az újságot, ami például a buszon zötykölődve jöhet jól.
  8. Ne a boltokban vásároljuk meg a számítógépes játékokat, CD-ket, DVD-ket! Ezerféle módon hozzá lehet jutni minden játékhoz, filmhez, dalhoz, és mindezt ráadásul legálisan, online vásárlással! Ezáltal nem csak a hulladék, de a kipufogógáz csökkentéséhez is hozzájárulhatunk, mivel kevesebb áruszállító teherautóra lesz szükség.
  9. Nyomtassunk kétoldalas üzemmódban! Ha ki kell nyomtatni egy dokumentumot, nyomtassunk a papír mindkét oldalára! Ha valamiért mégis muszáj egyoldalasan nyomtatni, később remek rajzpapír lehet kicsiknek. A régi dokumentumhalmokat például óvodáknak is elajándékozhatjuk.
  10. Áramtalanítsuk a számítógépet! Ha már nem használjuk, ne felejtsük el kikapcsolni!

Okoseszközeink tudatos használata azért is nagyon fontos, mert az internethasználat a hétköznapi életünkre és a környezetünkre egyaránt kihatással van. Az internet adatforgalmát több millió szerver biztosítja naponta, a kábelek a tengerek és óceánok mélyén ívelnek keresztül a kontinenseken, a szerverközpontokban pedig az áramszolgáltatáson túl a számítógépek hűtése is rengeteg energiát igényel.

Érdekesség, hogy az éghajlatváltozás nem csupán az élővilágra, de az online vásárlási szokásainkra is kihat. A kereslet és a hőmérséklet ugyanis kéz a kézben járnak: hőségben fagylaltot, ventillátort, klímaberendezést, míg hideg időben forró csokit, bélelt kabátot, vagy épp téli gumit vásárolunk.

Maradjunk is a téli gumiknál! A termék remek példa arra, hogy kitolódtak az elmúlt években az online rákeresések. A Google Trends keresési adatai alapján megállapítható, hogy míg 2009-ben és 2010-ben a téli gumikra való online rákeresés csúcspontja az év 41. hetében, addig 2016-ban már a 45. hetében volt. Ezzel a ténnyel egy újabb, kézzelfogható lenyomatot kaptunk arról, hogy muszáj kellő figyelmet fordítani a klímaváltozásra, hiszen ez a szinte láthatatlanul végbemenő folyamat életünk minden szeletére kihatással van. Még arra is, hogy a meleg szobánkban, a képernyőnk előtt ülve mit és mikor vásárolunk éppen.

Forrás: Positivityblog