Written by

Gigantikus napelemparkok

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 243

A fotovoltaikus technológia már nagyon régóta létezik, azonban csak az elmúlt néhány évben létesítették az akár több ezer megawatt kapacitással bíró óriásnapelemparkokat a világ különböző pontjain. De vajon melyek ezek? A Statista összegyűjtötte, Pranav Gavali pedig egy illusztrációra tette a megújuló erőműveket.

Teljes Naprendszerünket a Nap látja el energiával, amely fény és hő formájában jut el bolygónkra. Azonban nem pusztán vizeinket, a légkört melegíti, részt vesz a növények növekedésében, de napelemek révén még elektromos áramot is elő tudunk állítani a Nap segítségével. Érdekesség, hogy óránként több napenergia éri a bolygónkat, mint amennyi a Föld teljes népességének éves energiaellátásához szükséges lenne, azonban mindezt természetesen nem tudjuk kihasználni. A napelemparkok telepítésével viszont egyre többet tudunk belőle hasznosítani.

A világ több országa felismerve a korábbi energiamix fenntarthatatlanságát, egyre több és nagyobb napelemparkot létesít. Ezek közül mutatjuk be a jelenleg legnagyobbakat, melyek gigantikus méretükkel hatalmas energiaigény kielégítéséért felelnek.

A legnagyobb játékosok

Az óriáserőművek többsége mindössze két országban található, Kínában és Indiában. A világ 15 legnagyobb naperőműve közül e két ország ad otthont összesen 9-nek.

De hol is keressük még a világ legnagyobb erőműveit? A listán szerepel például az Egyesült Államok, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek is.

 1. Bhadla Solar Park (India) – 2245 MW
 2. Huanghe Hydropower Hainan Solar Park (Kína) – 2200 MW
 3. Pavagada Solar Park (India) – 2050 MW
 4. Benban Solar Park (Egyiptom) – 1650 MW
 5. Tengger Desert Solar Park (Kína) – 1547 MW
 6. Noor Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek) 1177 MW
 7. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park (Egyesült Arab Emírségek) – 1013 MW
 8. Kurnool Ultra Mega Solar Park (India) – 1000 MW
 9. Datong Solar Power Top Runner Base (Kína) – 1000 MW
 10. NP Kunta (India) – 978 MW
 11. Longyangxia Dam Solar Park (Kína) – 850 MW
 12. Villanueva Solar Park (Mexikó) – 828 MW
 13. Copper Mountain Solar Facility (Egyesült Államok) – 802 MW
 14. Mount Signal Solar Park (Egyesült Államok) – 794 MW
 15. Rewa Ultra Mega Solar Park (India) – 750 MW

Kína az élen

Kína a világ legnagyobb napenergia-termelője, a Statista felmérésének idején, 2021-ben a világ 15 legnagyobb napelemparkjából négy is a területére esett. Az ország leghatalmasabb naperőmű parkja a Huanghe Hydropower Hainan Solar Park a világ második legnagyobbja.

2021 júniusában indította az ország a napenergia-kapacitás növelését célzó nemzeti programját, mely további lendületet adott az ország területén lévő projekteknek. Azonban egyelőre még máshol találjuk meg a világ legnagyobb napelemparkját.

Ultra Mega Napelemparkok

2014-ben az indiai kormány Ultra Mega Solar Power Projects néven nagyméretű naperőmű projekteket indított. Olyan napelemparkok létesültek így, melyek legalább 500 MW kapacitással rendelkeznek. Ilyenek a fenti listán is szereplő Bhadla Solar Park, a Pavagada Solar Park vagy az NP Kunta Ultra Mega Solar Park. Ezeknél kisebb, de 500 MW-ot meghaladó napelemparkok Indiában a Kurnool Ultra Mega Solar Park, vagy a Rewa Ultra Mega Solar.

A Bhadla Solar Park jelenleg a világ legnagyobb napelemparkja 56 négyzetkilométernyi területen terül el, és 2245 megawatt elektromos áram előállítására képes, mellyel 1,3 millió otthon ellátására elegendő.

Azonban nem sokáig marad ez így. Az évtized végére akkorára bővülhet az Egyesült Arab Emírségekben található, jelenleg a lista 7. helyén szereplő Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, hogy megelőzze versenytársai méreteit. A tervezett 5000 MW kapacitásával átadásakor a világ legnagyobb, egybefüggő napelemparkja lehet.

Hogy mennyire hatalmas számokról is beszélünk, jól jelzi, ha összehasonlítjuk például a legnagyobb hazai naperőmű parkok teljesítményével, például a paksi (20,6 MW), kaposvári (100 MW) vagy inárcsi (132 MW) napelemparkokkal.

Miért ők a világelsők?

A listán szereplő államok közös jellemzője, hogy nagy kiterjedésű nyílt területekhez, sivatagokhoz való hozzáféréssel rendelkeznek. Találhatunk óriásnapelemparkot a Közel- és Távol-Keleten, de exponenciálisan nőtt a megújuló energiatípus felhasználása az Atlanti-óceánon túl is, a megfelelő adottságokkal rendelkező Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államok területén.

A jövő energiaellátását a lehető legfenntarthatóbb módon kell megoldanunk, minden területen a helyi adottságoknak megfelelően. Erre kiemelkedő példát jelentenek a fenti meganapelemparkok, melyekből egyre több létesül világszerte.

Források: visualcapitalist.com, statista.com, wikipedia.org, mnnsz.hu, xforest.hu, vg.hu, 24.hu