Written by

Energia 0-24, azaz jönnek az éjszakai napelemek

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 827

Rajongunk a továbbgondolt ötletekért: és hát miért ne működhetnének a napelemek éjszaka is?

Az elsőre talán kissé meglepő koncepciót Jeremy Munday, a Kaliforniai Egyetem Elektro- és Számítástechnika Mérnöki Tanszékének professzora és Tristan Deppe, az egyetem végzős hallgatója dolgozták ki. Elképzelésük szerint a speciális fotovoltaikus cellák egy éjszaka folyamán akár négyzetméterenként 50W elektromos áram termelésére is képesek lennének, mely nagyjából a negyede annak, amit egy „hagyományos” napelem lead egy nap folyamán.

A professzor szerint az éjszakai napelemek működése hasonlít a normál cellákéhoz, csak épp fordítva – tudományosabb szavakkal élve a sugárzó hűtés elvén működő hőtermelő fotovoltaikát veszik alapul. Ennek lényege, hogy a besugárzó hőt elnyelve nappal a tárgyak felmelegszenek (ezt használják ki a hagyományos napelemek), míg az éjszaka folyamán az elnyelt hő egy részét infravörös sugárzással leadják, így hűlnek le.

Gondoltuk volna, hogy a hőtermelő fotovoltaikát még mi is használjuk? Például akkor, amikor egy meleg nyári nap után kitárjuk az ablakunkat éjszakára, hogy lehűljön a lakás.

A kutatók által kidolgozott koncepció a Földet hőforrásként, az éjszakai égboltot pedig hatalmas hőelnyelőként képzeli el. Úgynevezett termoradiatív cellák már eddig is léteztek, ezekkel a berendezésekkel hasznosítják például a gépek működése során keletkezett hulladékhőt. Ha egy ilyen készüléket meleg területen az ég felé irányítanának, a hőleadó cella infravörös fényt bocsátana ki magából, mivel melegebb, mint a világűr. A kisugárzás során keletkező feszültség és az áram ellentétes irányokba haladnak, ezáltal kis mennyiségű energia keletkezik. A kutatások következő lépése, hogy megállapítsák, mely anyagok lehetnek a legalkalmasabbak a prototípus megépítésére, illetve milyen arányban kell ezeket felhasználni.

Habár a hagyományos napelemekhez viszonyítva kevés áram termelésére képes az eszköz, mégis viszonylag olcsó megoldást jelenthetne az energiahálózat nappali és éjszakai ciklusának a kiegyensúlyozására, mivel ezek a cellák minden napszakban képesek a működésre, amennyiben védettek a közvetlen napsugárzástól.

 

Források: magyarmezogazdasag.hu, raketa.hu, sciencealert.com, euronews.com