Written by

Egyre trendibb hazánkban a napenergia-felhasználás

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 460

Városok, kistelepülések, magánvállalkozások, és egyéni (ház)tulajdonosok egyaránt szívesebben állnak át erre a költséghatékony, zöld energiának az előállítására. Összegyűjtöttünk néhány előremutató példát a múlttól a jövőig.

 

A tüskésréti napelempark

2016-ban Pécs egyik déli városrészen, Tüskésréten épült fel hazánkban az addigi egyik legnagyobb 10 megawatt kapacitású fotovoltaikus napelemparkja, amely által évi 15 ezer tonnával csökken hazánkban az éves szén-dioxid-kibocsátás. A tisztán megújuló energiát hasznosító egység így a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény az országban. A beruházással a pécsi hőerőmű volt zagyterét sikerült környezettudatos módon hasznosítani.

 

Naperőmű-park az Audi központ tetején

160 négyzetméreten, az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.On Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját 2020 év végére. A rendszer kivitelezése idén augusztusban kezdődik, és a tervek szerint 2020 januárjától 9,5 gigawattórányi energiát termelnek majd, ami 5000 háztartás éves energiaellátását képes fedezni. A zöld energiának köszönhetően közel 6000 tonnával fog csökkenni Győr város levegőjének szén-dioxid tartalma évente.

 

Növekedett a háztartási kiserőművek száma 2018-ban

2018 harmadik negyedévében is folytatódott a növekedés a hazai háztartási kiserőművek piacán. Az újonnan telepített kiserőművek ebben az időszakban is kivétel nélkül napelemes rendszerek voltak. Az érdeklődésnek kiváló példája, hogy a 2018-as év harmadik negyedévében a természetes személyek 2400 darab napelemes kiserőművet kapcsoltak hálózatra összesen 14 megawatt kapacitással, a nem természetes személyek (közintézmények, vállalatok) pedig 454 háztartási méretű kiserőművet telepítettek.

 

Forrás: nyugat.hu; pecsma.hu; mnnsz.hu