édesítőszerek

Written by

Az édes dilemma – tényleg jobban járunk, ha édesítőszereket fogyasztunk?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 7138

Az egészséges és fitt életmód népszerűsítésére rengeteg alternatív élelmiszer, ital és étrendkiegészítő jelent meg a boltok polcain. Legtöbbjük csomagolásán felfedezhetjük valamelyik édesítőszer nevét is, ezekkel helyettesítik ugyanis a nagy mennyiségben károsnak tartott cukrokat. De mennyivel egészségesebbek az édesítőszerekkel készített termékek, mint a természetesen előforduló cukrokkal édesített ételek és italok? Valóban segítenek nekünk a kívánt testsúly elérésében?

Manapság egyre több szempontot veszünk figyelembe bevásárlásaink során, ha pedig élelmiszerekről van szó, akkor bizony azok összetevői is ezek közé tartoznak. Ha oda szeretnénk figyelni, hogy miből és mennyit viszünk be a szervezetünkbe, óhatatlanul is a termékek címkéjére téved a szemünk. Rengeteg élelmiszer csomagolásán észrevehető az „édesítőszerrel” felirat, összetevőik között pedig olykor nem is egy ilyen szer neve szerepel. Az édesítőszerek legtöbb esetben kalóriamentesek és a vércukorszintünket sem emelik meg olyan mértékben, mint a természetes cukrok, ez pedig olykor vonzó lehet számunkra, ha éppen fogyni szeretnénk, vagy kicsit egészségesebb alternatívát keresünk kedvenc édességeink helyett.

A WHO nemrégiben kiadott ajánlása is az édesítőszerek és cukorpótlók használatával és szervezetre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában több mindenre is kitér, azonban alapvetően egy konklúzió vonható le belőle. Amennyiben egészséges szervezetről van szó, nem ajánlott a kalóriamentes cukorpótlók fogyasztása a kívánt testsúly elérése érdekében.

Károsak az édesítők vagy mégsem?

A világszervezet által kiadott ajánló egy az energiamentes édesítőszereket vizsgáló kutatáson alapul. A WHO tudósai összesen 238 kutatást vizsgáltak meg és több egészségügyi problémával és betegséggel szemben tették próbára az édesítőszereket. Ilyenek voltak például a súlyváltozás, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri zavarok. Emellett az evési viselkedésre és a cukorbevitelre is kitértek kutatásuk során, illetve arra, hogy milyen hatást gyakorolnak a szervezetre  ezek az édesítő anyagok.

A vizsgált kísérletek között voltak rövid távon végzett, randomizált és hosszú távú, megfigyelésen alapulók is, melyek egészen más képet mutattak néhány esetben. A rövid távú kísérletek – melyek lényege, hogy a résztvevők csoportba osztása véletlenszerű és kettős vak, amely azt jelenti, hogy sem a kutatók, sem a vizsgálati alanyok nem tudják, hogy placebo vagy valós anyagot kapnak – szinte minden esetben pozitívumokról számoltak be. Leginkább a fogyást és a kalóriabevitel csökkenését tapasztalták, azonban a hosszú távú kísérletek esetében már teljesen más eredmények születtek. Ezek során a kísérleti alanyoknál nem alakult ki tartós fogyásaz édesítőszerektől , ráadásul a kísérleti alanyok sok esetben híztak, illetve megnőtt a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a húgyhólyagrák, és összességében a halálozás esélye is.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kétfajta kutatás közül a hosszú távú az, amelynek az eredményei kevésbé erősek, hiszen számos tényezőt nem zárnak ki az elemzések során. A külső tényezők nem megfelelő szűrése miatt sok esetben előfordulhat az is, hogy például az adott betegség nem feltétlenül az édesítőszerek fogyasztása miatt alakul ki, valamint a megfigyelt alanyok esetlegesen rossz étrendet is folytathatnak a megfigyelés időtartama alatt.

De vajon tényleg súlyos betegségekhez vezethet az, hogy édesítőszereket fogyasztunk? Bár ezek a termékek sok esetben kalóriamentesek és kevésbé emelik meg vércukorszintünket, ténylegesen járhatnak szinte ugyanolyan károsnak mondható hatásokkal, mintha cukrot fogyasztanánk. Mindamellett, hogy az édesítőszerek túlzott fogyasztása emésztőrendszeri gondokat okozhat, hosszú távú problémákhoz is vezethet. A puffadás és emésztési panaszok mellett akár az édes ízek iránti vágyódásunkat is növelhetik, emellett pedig az esetlegesen vágyott fogyást is csak bizonyos ideig tudják segíteni. Ugyan még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy az ilyen édesítőszerek rendszeres és túlzott fogyasztása miatt szénhidrátanyagcsere-zavarok alakulhatnak ki, nőhet az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség rizikója, azonban van erre esély.

Fogyasszuk vagy ne fogyasszuk?

Nem kell azonban megijedni! Ugyan az édesítőszerek nem feltétlenül bizonyulnak a legjobb megoldásnak, azonban ezeket sem kell teljesen kizárnunk az étrendünkből. Csakúgy, mint sok más esetben, itt is a mértékletességen van a hangsúly. Az édesítőszerekkel készült termékeket inkább kiegészítő táplálékként kell az étrendünkbe építenünk, mintsem cukorpótlóként. Emellett pedig alapvetően az édesített, illetve cukros ételek és italok korlátozására is oda kell figyelnünk.

Ha túlzottan függünk az édes ízektől, megnehezíthetjük saját dolgunkat akár a megfelelő folyadékbevitel terén is, hiszen így sokkal nehezebben fogyaszthatunk vizet is, mert nem kívánjuk azt. A WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelünk 10, de ideálisabb esetben 5%-át érdemes cukroknak kitennie. Megfelelő rost, fehérje és zöldség-gyümölcs bevitel, valamint mozgás mellett ez az érték akár természetes cukrokkal is kitölthető.

Ha úgy érezzük, hogy túl sok cukros ételt és italt fogyasztunk, nem feltétlen kell az édesítőszerrel készült termékek felé fordulnunk. Keressük inkább a természetes alapanyagokat tartalmazó élelmiszereket, építsünk étrendünkbe több zöldséget és gyümölcsöt – ezzel elérhetjük, hogy ne függjünk annyira a túlzottan édes ízektől. Mindemellett pedig támogathatjuk környezetünket is, hiszen a túlzottan feldolgozott élelmiszerek a környezetre is nagyobb terhet rónak, mint a természetesen előforduló társaik. Előállításuk során rengeteg erőforrás felhasználására van szükség, valamint esetenként a gyártóüzemek is  bocsáthatnak ki káros anyagokat.

Az egészséges életmóddal és étrenddel nem csak saját testünkre, de akár bolygónkra is jobban vigyázhatunk!

Források: Telex, Mayo Clinic, Wikipedia