Written by

A jövő praktikus közműtechnológiái: Szennyvízből hőenergia?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 188

Az emberiség megállás nélkül keresi az alternatív megoldásokat a fosszilis energiahordozók kiváltására, olykor igazán különleges módokat találva arra, hogy minél fentarthatóbbá tegye az energiatermelést. Nem is gondolnánk, de például a szennyvízből nagy mennyiségű hőenergia nyerhető ki – ezt a technológiát pedig az ország, sőt a világ több pontján is hasznosítják már.

Rengeteg olyan módja van napjainkban az energia megújuló előállítására, amelyre nem is gondolnánk. Ilyen például a szennyvízhő is, amely elsőre furcsán hangozhat, hiszen nehezen hihető, hogy hőenergiát lehet termelni a szennyvíz segítségével, azonban ez ténylegesen így van. Elég csak fővárosunkat megnézni, és hamar észrevehetjük, hogy már több helyen is hasznosítják az így keletkező hőt.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hazai székhelyű leányvállalata, a THERMOWATT Kft.  37 országban rendelkezik szabadalommal a szennyvizek hőtartalmának hasznosítására kialakított technológiájára, és Magyarország területén is több helyen hasznosítják már az innovatív megoldást.

A szennyvízből származó hőenergia kinyerése nem is olyan ördöngös folyamat, mint amennyire elsőre hangozhat. Azonban a modern, hőszivattyúalapú technológia ettől függetlenül is igen forradalmi lépésnek számít, amely a kommunális szennyvizet, tehát egy általunk szinte kimeríthetetlen mértékben rendelkezésre álló erőforrást hasznosítja, hogy zöld hőenergiát hozzon létre. Hiszen igenis a szennyvízre is lehet erőforrásként gondolni, sőt kell is, mivel a jövő legjobb és legfenntarthatóbb közműmegoldásainak alkalmazkodnia kell a körülményeinkhez.

Hogyan is lesz szennyvízből energia?

A rendszer működése a következőképpen zajlik: a szennyvíz a csatornavezetékekből szűrésre majd hőcserélőkbe kerül, ahol a THERMOWATT saját fejlesztésű berendezése kinyeri belőle a hőenergiát. Ezután hőszivattyúk segítségével juttatják el a kinyert hőenergiát a fűteni és hűteni kívánt épületekbe, végfelhasználókhoz.

1. Forrás: THERMOWATT (https://thermowatt-global.com/hu/thermowatt-technologia/)

Természetesen sokunkban felmerülhet az aggály, hogy a szennyvíz nem nevezhető sterilnek, vajon hogyan akadályozzák meg, hogy bármilyen szilárd anyag vagy szag a fűtési rendszerbe kerüljön? A válasz egyszerű: az energia továbbjuttatása után a folyamathoz használt szennyvíz zárt rendszerben jut vissza a gyűjtőcsatornába, minimalizálva ezzel a veszélyes anyagok és szagok szivárgását. A szennyvíz és a belőle kinyert energia által felmelegített tiszta víz külön rendszerekben kering, így nincs lehetőség arra, hogy a szennyezett víz bármilyen módon a fűtési rendszerekbe jusson.

A technológia előnyei

A szennyvízhő előállítása nemcsak az energiahatékonyság, de az energiafüggetlenség és -biztonság terén is kiemelkedő. A szennyvíz ugyanis mindig a rendelkezésünkre fog állni, energiájának felhasználásával pedig folyamatos, évszaktól és napszaktól független ellátás biztosítható a világ szinte bármely pontján.  Ezzel a technológiával a THERMOWATT és az általuk előállított energiát hasznosító felhasználók egy hatékony lépést tesznek az fenntartható és zöld jövő irányába.

Forrás:  THERMOWATT

Kiemelt kép forrása: THERMOWATT