Written by

Tippek a fagyos hangulat ellen – hogyan téliesítsük kertjeinket?

Egypercesek, home_slider| Views: 1684

Beköszöntött a tél, és a hideg idővel a növényeink és a kertünk is másfajta gondozást igényelnek, mint a tavaszi, nyári szezonban. A virágzó növényeket védeni kell a fagytól, a gyümölcsöket érdemes mielőbb leszüretelni, illetve az öntöző infrastruktúrát is óvni kell. Cikkünkben mutatunk négy tippet, praktikát, hogy mire érdemes különösen odafigyelni kertünk téliesítésekor.

1. Helyezzük biztonságba és készítsük fel a télre növényeinket!

A nyáron dekoratív, ám nem fagytűrő növényeket semmiképpen se hagyjuk kint a kertben télire. A cserepes, dézsás növényeket, mint például a leandert, a muskátlit, a yukkát, vigyük be a garázsba, pincébe vagy valamilyen tárolóhelyiségbe, ahol 8-10 foknál nem alacsonyabb a hőmérséklet, és ahol kapnak természetes fényt is. Vannak növények, amelyeket akár a lakásban is elhelyezhetünk, de például a leandernek a szobahőmérséklet már túl meleg télen, a növekedési időszakán kívül.

A muskátlit metsszük meg, majd a töveket vegyük ki a földből, fektessük le őket szorosan egymás mellé, fedjük be földdel, majd helyezzük őket fagypont feletti, természetes fénnyel rendelkező helyre. Vágjuk vissza a fagytűrő, vagyis kint hagyott, de már elvirágzott növényeket is – ilyen a levendula, a krizantém vagy a törpe rózsa –, hogy tavasszal újult erővel virágozhassanak a kertünkben. Fontos, hogy a téli időszakban jelentősen mérsékeljük a locsolást mind a melegebb helyiségben teleltetett, mind a kint hagyott növények esetében.

2. Távolítsunk el minden elszáradt egynyári növényt is!

A már elszáradt, elhalt egynyári növények eltávolítása kulcsfontosságú a kertünk egészségének megőrzése érdekében. Ha kint hagyjuk őket, a fertőzések gócpontjai lehetnek, ezáltal az egész kertünket megbetegíthetik. A kiszáradt magházakat azonban ne hagyjuk elveszni. Rakjuk el, vagy szórjuk szét a magokat a virágágyásokban, hogy jövőre is színekben pompázzon kertünk.

Ne csak az elhalt dísznövényektől, de a gyomoktól is szabaduljunk meg. Ha télire ott hagyjuk őket, el fogják szórni a magvaikat, és tavasszal még több gyomnövénnyel kell felvennünk a harcot. További pozitív hozadéka a gyomlálásnak, hogy ezzel új területeket is felszabadíthatunk, amiket aztán beültethetünk. A megtisztított részt fedjük le újságpapírral, kartonpapírral vagy fekete fóliával és takarjuk be fűnyesedékkel. Tavaszig ezalatt minden gyom vagy kártevő elpusztul, így egy jó minőségű, vegyszermentesen létrehozott friss területtel gazdagodhat kertünk.

3. Védjük meg a friss, őszi csemetéket!

Az ősszel elültetett facsemeték és bokrok különösen érzékenyek a hidegre és a zord körülményekre. A legjobban úgy tudjuk megvédeni őket, ha a tövüket 25-50 centiméteres magasságban betakarjuk a felszedett avarral, lekaszált fűvel, egy-két lapátnyi komposzttal vagy földdel.

Ha tartani kell a nyulak, őzek, vaddisznók látogatásától, a fák törzsét vonjuk körbe dróthálóval, napraforgószállal vagy náddal. Ezenkívül hasznos trükk, ha a fák szárára kétoldalú ragasztógyűrűt teszünk, amibe a téli menedéket kereső kártevők beleragadnak és elpusztulnak.

4. Vigyázzunk az öntözőrendszerünkre és a kültéri csapjainkra is!

Rendkívül fontos a vízvezetékek, az öntözőrendszer és a csapok felkészítése a hideg évszakra, hiszen, ha ezek tönkremennek, komoly anyagi kárt is szenvedhetünk. A fővezetéket zárjuk el, majd nyissuk ki az összes csapot, hogy a hálózatból távozhasson a maradék víz, amely különben megfagyna és szétrepesztené a csöveket. A slagból is folyassuk ki a pangó vizet, és ha van rá lehetőségünk, azt is tegyük el melegebb helyre, hiszen nem biztos, hogy átvészel egy esetleges extrém hideg időszakot.

Hogyha kerti kúttal oldjuk meg az öntözést, zárjuk el a vezeték felé futó vizet, a tartályt teljesen engedjük le és a felszíni egységet, vagyis a szivattyút is víztelenítsük. Nem árt, ha esetleg még körbe is tekerjük textíliákkal, majd egy vödörrel lefedjük, hiszen mégis csak egy műszerről van szó, amelyben könnyebben kárt tehet a hideg.

Forrás: kert.tv, otthondepo.hu, budaikertcentrum.hu, edenkert.hu