Written by

Tengeri hínár: a fenntartható csomagolás jövője?

Egypercesek, home_slider| Views: 1089

Világunkat jelenleg műanyag borítja. Ennek ellensúlyozása nélkül akkor 2025-re a vízben lévő műanyagok aránya drámaian növekedni fog. Biztató, hogy sokan aktívan azon dolgoznak, hogy megfordítsák ezt a folyamatot, és a fenntartható csomagolás különböző formáiba fektetnek be. A műanyag egyik legígéretesebb alternatívája a hínár lehet.

A tengeri hínár előnyei

A tengeri hínár nyersanyagként való termesztése könnyűnek bizonyul, ugyanis naponta akár 3 métert is nőhet. A növény valamivel több mint egy hónap alatt már betakarításra kész. Előnye, hogy könnyen hozzáférhető, szinte minden tengerparton nő, emellett egyszerű kitermelés vagy betakarítás is. A növény emellett olcsó is. Más növényekkel ellentétben nem igényel műtrágyát vagy édesvizet, így viszonylag olcsó az előállítása.

A műanyag társaikkal ellentétben a tengeri hínárból készült csomagolás biológiailag lebomló. Az ilyen egyszer használatos szívószálak vagy éttermekben használt dobozok négy-hat hét alatt biológiailag lebomlanak. A hagyományos műanyag palack lebomlása ezzel szemben több száz évet vesz igénybe.

Az algából készült csomagolóanyag létrehozása nem igényel kémiai desztillációt, ellentétben a hasonló anyagokkal. Az eljárás egyetlen mellékterméke az élesztő, amely haszonállatok élelmezésében használható fel.

A hínártermesztés jövője

Jelenleg az összes nagyüzemi hínártelep 90%-a Ázsiában található. Valószínűleg több lehetőség nyílik, ha javul és bővül az oktatás a műanyaghulladék csökkentésének előnyeiről, és arról, hogyan lehet a hínárt csomagolásban hasznosítani. A hínártermesztés amellett, hogy biztosítaná a nyersanyagot a tengerparti országok számára a csomagoláshoz, munkahelyteremtéssel is járna.

Amint a hínárcsomagolás lehetősége tovább terjed, a lendület is nőni fog. Egyre több vállalat látja majd az alapanyagba történő befektetés értékét, és a feltörekvő startupok változtathatják meg a csomagolás jövőjét.

A tengeri hínár termelésének további jelentős előnye, hogy szén-dioxid-elnyelőként funkcionál, és csökkenti a víz savasságát is. Ezáltal a tengeri hínár termesztése segít csökkenteni a légköri szén-dioxid mennyiségét.

Még egy lépéssel tovább menve a tengeri hínár akár a haszonállatok etetésére is használható, ami tovább segíti a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését. Egy kutatás szerint a szarvasmarha-tenyésztéshez köthető metán-kibocsátás 80%-kal csökkenthető, ha az állatok hínárral táplálkoznak.

Forrás: biofriendlyplanet.com