Written by

Közeleg az energiahatékonyság világnapja – mit tehetünk egy fényesebb jövőért?

Egyéb, Egypercesek, home_slider| Views: 1328

Közeleg a nemzetközi energiahatékonysági világnap, melyet a világon 1998, Magyarországon pedig 2000 óta minden év március 6-án tartanak. De mit tehetünk háztartásaink szintjén a környezetvédelemért, azon belül pedig az energiatakarékosságért? Mutatunk néhány tippet.

Napjaink egyik legfontosabb témája és kihívása a klímaváltozás problémája. Nem is gondolnánk, mennyi mindent tehetünk ellene a hétköznapok szintjén is, de az egyik leghatékonyabb módszer az erőforrásokkal való takarékoskodás, kiváltképp az energiatakarékosság, melynek 1998 óta globálisan, Magyarországon pedig 2000 óta március 6. a világnapja, mely a környezettudatosságra, természetvédelemre és a fenntarthatóságra hivatott felhívni a figyelmet. Cikkünkben olyan praktikákat mutatunk be, amelyekkel otthon tudatosabban és hatékonyabban takarékoskodhatunk az energiával, hiszen az energiával való takarékoskodás az egyik legjobb módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének.

1. tipp: Használj annyi természetes fényt, amennyit csak tudsz!

Mielőtt villanykörtét cserélsz, nézd meg, mely helyiségek természetes megvilágítása gyenge és miért: túl vastagok a függönyök vagy túl sötétek a falak? Ezek mind sötétebbé teszik a szobát. Amellett, hogy egy sötét szoba eleve nyomasztó, a sötétség rontja a teljesítőképességet, látásromláshoz vezethet és feleslegesen sok energiát használunk fel a megvilágításához. Ha kertes házban élsz, nagyobb ablakokkal több fényt tudsz beengedni a helyiségekbe, ami ráadásul vizuálisan növeli is a teret. Lakás esetében a legegyszerűbb megoldás az áttetsző függönyök és a világos színű sötétítők használata, ezenkívül érdemes világosra festeni a falakat, illetve, ha megoldható, a tükröket az ablakkal szemben elhelyezni, ami tovább világosítja a helyiséget.

2. tipp: Cseréld le a régi izzókat!

Az új, kompakt fényforrások, például a LED égők sokkal takarékosabbak, mint a régi izzók, ráadásul tartósabbak, és a fényük is kellemesebb. Praktikusak olyan helyiségekbe, ahol gyakran kapcsoljuk le és fel a villanyt, hiszen a régi izzókat ez is megterheli és rövidít az élettartamukon. Ezzel szemben a LED égők a régi izzók energiaigényének mindössze 10 százalékát használják, nem minősülnek veszélyes hulladéknak és azonnal teljes fényt adnak. Igaz ugyan, hogy drágábbak, viszont sokkal kevesebb energiát fogyasztanak és az élettartamuk is lényegesen hosszabb, így teljes mértékben megéri őket használni a régi izzók helyett. Ráadásul akár dekorációnak is kiválóak, hiszen a fehér mellett színes fényt is adhatnak, innentől pedig már csak az ember fantáziája a határ.

3. tipp: Kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából!

Ne világítsuk feleslegesen olyan helyiségeket, amiket éppen nem is használunk. Ez az elv nem csak a lámpákra érvényes: ha huzamosabb ideig nem használjuk a számítógépet, kapcsoljuk ki. Ugyanez igaz a televízióra is, illetve a különböző töltőket se hagyjuk feleslegesen bedugva. Az energiatakarékosság új távlatokat nyithat meg életünk sok területén: jobb lehet az általános hangulatunk, a pénztárcánk és a bolygónk egyaránt hálásak lesznek, és még akár lakberendezési tippeket is alkalmazhatunk a probléma megoldására, ami szintén javíthat lakóhelyünk esztétikáján.

4. tipp: Fűts okosan!

Lakóházaink energiafogyasztásának legnagyobb részét a fűtés teszi ki. Érdemes ezeket a rendszereket modern eszközökre cserélni, illetve ne is fűtsük túl a lakást, inkább vegyünk fel még egy pulcsit. A lakószobában 20, a hálóban 18-19, a gyerekszobában 21, a konyhában 18, az étkezőben 20, a fürdőben pedig 22-23 fokra érdemes beállni.

5. tipp: Korszerűsítsd a nyílászárókat!

A nem megfelelő nyílászárók kétféle módon veszíthetnek hőt: a keret és a falazat közötti réseken, vagy az üvegezésen és a keretszerkezeten át szökhet a meleg. A korszerű, résmentes nyílászárók beszerelésekor 15-20 százalékkal tudjuk csökkenteni az energiafelhasználást, illetve akár 3-4 fokkal is melegebb lehet a helyiségekben.

Források:

http://korkorosgazdasag.hu/

http://www.ng24.hu

http://www.funzine.hu