Written by

Biztos alapok – itt a talaj világnapja

Egypercesek, home_slider| Views: 1604

Veszélyben a világ egészséges talajállománya

Táplálékaink 95 százaléka a talajból származik, és a mezőgazdaság a világtörténelem során alapvetően mindig is a talajra és az annak segítségével megtermelhető élelmiszer-alapanyagokra támaszkodott. Az iparosodott mezőgazdaság és a többi szennyező iparág azonban komoly veszélyt jelentenek termőföldjeink minőségére. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig mindennapi életünk során kulcsszerepet játszik. December ötödikén ünnepeljük a talaj világnapját.

Békaperspektíva – mindent a talajról

Az ENSZ szervezete, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) javaslatára tartják meg ezt a napot 2013 óta minden év decemberében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a termőtalajokat érő szennyezésekre, illetve ezek felszámolásának fontosságára. A kezdeményezés fókuszában van a talajok termőképességének visszaállítása, és a világszerte biztonságos és tápértékben gazdag élelmiszer biztosítása is, az ökoszisztéma veszélyeztetése nélkül.

Először is tisztázzuk, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy talaj. Talajnak a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétegét nevezzük, mely a földi élet egyik alapja, tápanyagokkal, vízzel látja el a növényeket – és ezáltal az állatokat és embereket –, illetve megköti és átalakítja a szerves és szervetlen anyagokat. 45 százalékban ásványi anyagokból, 25 százalékban vízből, 25 százalékban levegőből és 5 százalékban szerves anyagból áll össze, és háromszor annyi szerves szenet tartalmaz, mint a légkör, így rendkívül fontos szerepe van a Föld klimatikus szabályozásában. Természetesen van különbség természetes és mesterséges talaj között is, ami a termőföldet, illetve az épített, lebetonozott vagy aszfaltozott felületet jelenti.

Azonban a mesterséges felületek alatt is ott rejtőzik a természetes talaj, amelyről elsőre nem is gondolnánk, mennyi életet és érdekességet rejt. Egy teáskanálnyi egészséges földben több élő szervezet van, mint amennyi ember a Földön él. 2-3 centiméter vastagságú talaj képződéséhez körülbelül ezer év szükséges, míg lepusztulásához, ha a növényzet nem védi, akár néhány óra vagy egy-két hét is elég, tehát egy rendkívül értékes, ugyanakkor igen sérülékeny nem megújuló erőforrásunk.

Tarthatatlan trendek a mezőgazdaságban

Minden haszna mellett a bolygónak, talajának és az emberiségnek is komoly károkat okoz az iparosodott mezőgazdaság. Az extenzív földművelésnek köszönhetően évről évre, sőt, hónapról hónapra hatalmas, addig érintetlen és egészséges területeket vonnak művelés alá, amely során számos egészségre káros és veszélyes vegyi anyag jut a talajba, a levegőbe és az élelmiszerekbe is. Az iparág jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is. Kutatások szerint a Föld talajainak 33 százaléka folyamatosan romlik, és évente körülbelül 50 ezer négyzetkilométernyi egészséges talajt veszítünk el, szennyezünk be a környezetkárosító mezőgazdaság által.

Ez a rendszer ráadásul egyenlőtlen is: a mezőgazdaság a bolygó lakosságának többségét képes ellátni élelemmel, a megtermelt és előállított élelmiszereink harmada mégis a szemétben végzi.

De mit tehetünk mindezek ellen?

Megoldások azonban szerencsére vannak. Az úgynevezett minimum művelésű mezőgazdaság abban különbözik a hagyományostól, hogy a mezőgazdasági munkálatok során a lehető legkevesebbet forgatják a talajt, és egybekötve a biogazdálkodással, a termelők arra törekednek, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak bele az ökoszisztémába. A kíméletes módszerrel művelt területeken nincs jelentős terméskiesés, sokkal több madár figyelhető meg, mint a hagyományos művelésű parcellákon, és sokkal több a talaj egészségét jelző földigiliszta.

Természetesen az egyének szintjén mi is sokat tehetünk a talaj és a bolygó védelméért a mindennapjaink során. Mindig olvassuk el a termékek csomagolásán található információkat, és tanulmányozzuk a piktogramokat is, hiszen lehet, hogy amit kidobni készülünk, az veszélyes hulladék, amit speciális eljárással kell megsemmisíteni. Bánjunk tudatosan a hulladékká vált csomagolással és gyűjtsük szelektíven. Csak a kijelölt helyen rakjuk le a szemetünket, és a különleges kezelést igénylő vagy veszélyes hulladékot a kijelölt átvevőpontokon adjuk le.

Ha ezeket betartjuk, nemcsak a bolygó, de a talaj is hálás lesz.

Források: Wikipédia, Magyar Mezőgazdaság, holnaputan.hu, mek.oszk.hu