Written by

Ajándékozzunk természetesen – milyen a fenntartható karácsony?

Egypercesek, home_slider| Views: 1646

Közelednek az ünnepek, és ezzel együtt az ajándékvásárlás dilemmája. Sokaknak okoz fejtörést, hogy mit adjanak a családtagoknak, barátoknak, munkatársaknak, de vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy másik szempontból is. Vajon mennyire ajándékozunk fenntartható és környezetbarát módon?

A jó ajándék tartós, hosszú távon örömet okoz és személyes. Ehhez persze jól kell ismerni az ajándékozottat, ami nem könnyű feladat. Kicsit még nehezebb dolgunk van, ha kifejezetten fenntartható terméket keresünk.

A fenntartható ajándékozás felé az első lépés a helyi termelőtől vagy gyártótól való vásárlás, aminek előnye, hogy támogatjuk a helyi, körforgásos gazdaságot, továbbá a szállítási távolság rövidsége miatt kevesebb károsanyag-kibocsátást okozunk, mintha a világ másik feléről rendelnénk. Karácsonykor emberek milliói ajándékozzák meg szeretteiket, a számukra fontos ismerőseiket. Így pusztán az is hatalmas környezeti terheléssel járhat, ha adott esetben olcsón, kényelmesen, online vásárlunk egy másik kontinensről, hiszen ilyenkor a terméket át kell utaztatni a fél világon. A legnegatívabb becslések szerint a globális logisztika az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36 százalékáért felelős, de az óvatosabb számítások szerint is 24 százalék ez az arány. Ezenkívül sokszor maga az ajándék sem tartós, káros és veszélyes anyagokat is tartalmazhat, és kidobáskor ezekkel szennyezhetjük a környezetet.

Napjainkban azonban egyre jobban terjednek azok a kezdeményezések és mozgalmak, melyek a helyi áruk vásárlására ösztönöznek, így szerencsére sok helyről válogathatunk. Érdemes az interneten kutakodni különféle helyi kézműves termékek után, hiszen ezek sokszor online üzletekben találhatók meg, és általában kis tételben készülnek, így amellett, hogy kímélik a környezetet, igazán különlegesek. Egy egyedi, kézzel horgolt, mintás kesztyű egészen biztosan nem fog szembe jönni minden sarkon.  A világháló mellett az adventi vásárok is jó lehetőséget jelentenek, itt sokszor kistermelők, művészek árulják a saját termékeiket, a vásárok remek hangulatáról nem is beszélve.

Nem elhanyagolható szempont még a csomagolás kérdése. A legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha egyáltalán nem használunk semmilyen csomagolást, de ha szeretnénk megőrizni a meglepetés erejét, akkor is vannak lehetőségeink. A lényeg, hogy a csomagolás ne tartalmazzon műanyagot. Nyugodtan használjunk újra maradék, de jó állapotú csomagolópapírt vagy újságpapírt. Az ajándéktasakok általában műanyag réteggel vannak bevonva, és a fülnek szánt zsinór is műanyagból készül, ezért ezeket igyekezzünk kerülni. A legjobb – és legegyedibb –, ha saját magunk csomagoljuk be az ajándékot lehetőleg újra és újra felhasználható textilkendőkbe, vagy esetleg kizárólag papírt tartalmazó, a használat után könnyedén lebomló csomagolásba.

Igazán környezettudatos választás, ha tárgyak helyett élményt ajándékozunk, ebben az esetben csomagolásra egyáltalán nem is lesz szükségünk.

Jó döntés lehet az ehető ajándék is, melyet akár mi magunk is elkészíthetünk. Ezáltal az ajándékozás sokkal személyesebbé válik, ráadásul biztosan nem kell tartanunk tőle, hogy tovább növeljük bolygónk szemétmennyiségét. Adhatunk karácsonyi kekszeket, bonbont, lekvárokat, házi szörpöket, a lehetőségeink határtalanok.

De hogy pontosan milyen ajándékokat is választhatunk, ha mégis a maradandó tárgyak mellett döntenénk, arról álljon itt egy rövid gyűjtés.

Vannak olyan tárgyak, melyek kizárólag természetes anyagokból készülnek, illetve kevésbé specifikusak, így szinte bárki számára megfelelő ajándékul szolgálhatnak. Például remek, stílusos és elegáns ajándék lehet egy fémborotva, mellyel rengeteg műanyagszennyezéstől kíméljük meg a bolygót, ráadásul hosszú távon fölösleges pénzkidobástól is megóvjuk ajándékozottunkat. Kiváló választás lehet még a fém- vagy üvegkulacs is, ugyanilyen szempontok alapján. Ezek a termékek szinte minden drogériában vagy ajándékboltban kaphatók, így szó szerint a sarokig kell csak elmennünk értük.

Kreatív és hasznos ajándékok például a méhviaszból készült termékek is. A méhviaszos kendők kiválóan alkalmasak ételek csomagolására, hiszen amellett, hogy a celofánnal ellentétben sokszor fel lehet őket használni, antibakteriális hatással is rendelkeznek. A méhviaszból készült gyertyák pedig remek hangulatot tudnak teremteni; kellemes fényük mellett még az illatuk is jó.

Remek ajándék válhat továbbá a kizárólag természetes anyagokból készült ékszerekből, melyek gyártásával számos manufaktúra foglalkozik, de ha inkább egy praktikus ajándékra van szükségünk, választhatunk természetes anyagból készült vászontáskát. Az év vége sokunk számára stresszes és megterhelő. Az ünnepek kiváló alkalmat nyújtanak feltöltődni és kipihenni a fáradalmakat, de amellett, hogy egymásra gondolunk, ne feledkezzünk meg a környezetünkről sem.

Források: Greendex, Dívány, offlany.com