Written by

A nagy amerikai megújulóenergia-körkép

Egypercesek, home_slider| Views: 177

Az egész világ fenntartható energetikai megoldásokat keres. Az Egyesült Államoknak pedig területének és gazdaságának méretéből kifolyólag lehetősége nyílik arra, hogy akár vezető szerepet is betölthessen a tiszta energia felhasználása terén. De vajon mi ennek a realitása, hogyan áll a nagyhatalom a fenntarthatósággal?

A visualcapitalist.com a National Public Utilities Council (az amerikai Nemzeti Közművek Tanácsa) együttműködésével infografikára tette az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatalának adatait az ország 2024-re tervezett villamosenergia-termelési kapacitásáról.

Akkumulátorok és napenergia

Az USA 2024-es energiatermelési előrejelzései szerint mind az energiatárolás, mind a napenergia terén előrelépésre lehet számítani. Az előbbi esetén 82%-os, míg utóbbi esetén 40%-os növekedést jeleznek a 2023-as szintekhez képest. A szélenergia felhasználásában is növekedés várható, ám annak mértéke (5%) meg sem közelíti a fentieket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a technológiának – magas költségei és engedélyeztetési kihívások miatt – több akadálya van, különösen a tengeri projektek esetén.

Valamennyi más fenntartható energiaforrás közel változatlan mértékben lesz jelen az idei évben az Egyesült Államok energiamixében.

A tárolásé a főszerep

A fenti adatokból látszik, hogy az ország a legnagyobb hangsúlyt az energiatárolásra helyezi, amellyel a megújuló energiaforrások időszakosságának kihívásait igyekeznek leküzdeni. Mindezzel pedig az energiaellátás biztonságát próbálják növelni úgy, hogy közben a szennyező fosszilis erőforrásokat megújuló energiaforrásokra cserélik.

Mi várható még az évtől?

Az előrejelzések szerint az USA napi villamosenergia-termelése 3%-kal fog növekedni 2023-hoz képest, az ország továbbra is növekvő energiaigényét kiszolgálandó.

Habár a megújuló energiák aránya folyamatosan növekedik az energiamixben, még közel sem lehet hátradőlni, hiszen tavaly mindössze 22%-ot tett ki a zöld energia, és idén is csak 24%-ra fog emelkedni mértéke a becslések szerint. Jó hír azonban, hogy tovább csökken a szénalapú energiatermelés, a becslések szerint 9%-kal.

Mindez azt eredményezheti, hogy az Egyesült Államok összes energiaszektorhoz köthető károsanyag-kibocsátása mindössze 0,1%-kal fog csökkenni 2024-ben.

Összegzés

Jól látható, hogy a tavalyi évhez képest történt előrelépés az Egyesült Államok energiaszektorában a megújuló energiaforrások használata terén.  Mindez azonban sajnos még nem elegendő, hiszen még mindig alulreprezentáltak a zöld megoldások az ország energiamixében, ráadásul az összenergia-termelés növekedésével alig csökken az ország károsanyag-kibocsátása. Mindez rámutat arra, hogy további erőfeszítéseket szükséges tenni ahhoz, hogy az ország elérhesse a mindenki által vágyott nettó zéró kibocsátást.

Források: visualcapitalist.com