Written by

Nettó zéró kibocsátás – egy kis körkép

Egyéb, home_slider| Views: 2364

„Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedést sikerüljön 1,5 Celsius-fok alatt tartani, az országok többségének az évszázad közepéig el kell érniük a karbonsemlegességet, azaz nullára kell csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátást, vagy különféle környezetvédelmi és technológiai megoldásokkal ellensúlyozniuk kell a kibocsátott mennyiséget.” – fogalmaz a ednh.news.

Vajon mely országok tették már meg a zérókibocsátásról szóló állásfoglalásukat? Íme egy rövid körkép a teljesség igénye nélkül.

Ausztria

Céldátum: 2040

A 2020 januárjában hivatalba lépett osztrák koalíciós kormány azt az ígéretet tette, hogy az ország 2040-re klímasemlegessé válik, 2030-ra pedig már 100%-ban tiszta forrásokból fogják előállítani az elektromos energiát. Rendkívül pozitív, hogy a jobboldali Néppárt a Zöld Párttal egyetértésben támogatja ezeket a célkitűzéseket.

Bhután

Az ország egy érdekes eset, hiszen jelenleg karbon-negatív azaz több üvegházhatású gázt távolít el a levegőből, mint amennyit kibocsát. Bhután a gazdasági fejlődésével párhuzamosan a párizsi egyezmény előírásainak megfelelő karbonsemlegességre törekszik, valamint alkalmanként környezetvédelmi intézkedéseket is hoznak, ugyanakkor a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az autókra, ami növeli a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Kalifornia

Céldátum: 2045

Habár Kalifornia nem önálló ország, ha az lenne, a világ ötödik legnagyobb gazdaságával rendelkezne, ezért megéri figyelemmel kísérni a vállalásait – a volt kormányzó, Jerry Brown 2018 szeptemberében írta alá az állam karbonsemlegességi rendeletét.

Az Egyesült Államokban nagyjából ezzel egyidőben fogadták el azt a törvény, ami előírja, hogy 2045-re 100%-ban megújuló forrásokból kell előállítani az elektromos áramot, ugyanakkor más szektorok zöldítésére meglehetősen gyenge a központi akarat, ebből kifolyólag pedig számos amerikai állam és város határozott meg saját zérókibocsátási célokat.

Kanada

Céldátum: 2050

A kanadai politikai helyzet meglehetősen összetett. Justin Trudeau megígérte a karbonsemlegességi célok törvénybe iktatását, ugyanakkor pártjával nem sikerült többséget elérniük a parlamentben, ezért a jogszabályok elfogadásához sok kisebb párttal kellene egyezségre jutnia. Az első ciklusában a klíma-és energiapolitikája rendkívül ellentmondásos volt, hiszen úgy sikerült kiharcolnia a szén-dioxid adó elfogadását, hogy közben az olajvezetékeket védelmezte.

Chile

Céldátum: 2050

Sebastian Piñera chilei elnök 2019-ben jelentette be az ország karbonsemlegességi céljait, amit 2020-ban ismételten megerősítettek, amikor benyújtották középtávú vállalásaikat az ENSZ felé. Kezdetnek Chile 28 szénerőműve közül nyolcat bezár a következő négy évben (2024-re), 2040-re pedig fokozatosan leállítja a működésüket.

Kína

Céldátum: 2060

Hszi Csin-ping 2020. szeptember 22-én jelentette be az ENSZ Közgyűlésén, hogy Kína 2050-re karbonsemlegessé szeretne válni, valamint hogy az ország az erőteljesebb szabályozásokra törekszik annak érdekében, hogy 2030-ra visszafoghassák a kibocsátásukat. A világjárványból való kilábalásban Kína előnyben részesítette a tiszta energiát, ugyanakkor számos tartomány újabb és újabb szénerőműveket épít a gazdasági növekedés beindítására.

Németország

Céldátum: 2050

Németország első fontosabb klímatörvénye, amely pontosan részletezi az egyes szektorok éves kibocsátási számait a következő évtizedre vonatkozóan, 2019. decemberében lépett életbe – ez a szabályozás mondja ki azt is, hogy az ország 2050-re zérósemlegességre törekszik. A szakpolitikai csomag kitér még a karbon árazására a közlekedésben és az építkezésben, a szén teljes kivonására az ország gazdaságából, valamint az elektromos járművek támogatására is.

Magyarország

Céldátum: 2050

Az ország 2020. júniusában fogadta el három oldalas klímasemlegességi törvényét, melyet 2050-re kíván elérni. E szerint az utolsó szénerőművet 2025-re zárnák be, ugyanakkor a 2030-ra előirányzott kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat itt nem erősítették meg.

Más országok:

Számos más ország is tett még a fentiekhez hasonló vállalásokat, így például: Írország, Norvégia, Dánia, Finnország, Svédország, Fidzsi-szigetek, Costa Rica, Franciaország, Urugay, Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország, Dél-Korea, Dél-Afrika, Ausztrália, Szlovákia, Szingapúr, Portugália stb.

A forrásban megjelölt honlapon a teljes körképről tájékozódhatunk.

 

Forrás: ednh.news, climatechangenews.com