Written by

Az ablakon besütő energia

Egyéb, home_slider| Views: 1932

Mindenkinek van egy álma. Néhány ausztrál kutatóé például az áramot termelő ablakok megvalósítása.

Az új technológia lényege, hogy aktív áramtermelőkké alakítja az ablakokat, ami akár az épülettervezés forradalmasítását is jelentheti. A kutatók szerint mindössze két négyzetméternyi szolárablak annyi energia termelésére képes, mint egy hagyományos, a háztetőn elhelyezett napelem.

A kép forrása: csiro.au

Az ötlet nem új, többen is próbálkoztak már hasonló rendszer megépítésével, de a korábbi modellek nem bizonyultak elég hatékonynak, valamint gyakran drágák és megbízhatatlanok voltak. Az ausztrál fejlesztőcsoport most olyan szerves félvezetők használatával próbálkozott, melyeket polimerekké lehet alakítani – ezzel egy széles körben elterjedt, ámde rendkívül instabil napelem alkotórész helyettesítését oldották meg. A módszer még a vártnál is sikeresebbnek bizonyult, így a mérnökök most azt vizsgálják, hogyan lehetne a technológiát effektíven beépíteni a különböző termékekbe.

Az új, perovszkit-alapú napelemek különben rendkívül kedvező eredményeket tudnak felmutatni: míg a tetőre telepített panelek konverziós hatékonysága 15-20 százalék között van, a félig átlátszó celláké nagyjából 17 százalék, miközben továbbítják a bejövő fény legalább 10%-át, tehát alkalmasak az „ablakfunkció” betöltésére is. A fejlesztések következő lépése az, hogy kidolgozzák azokat a folyamatokat, amik a lehető legegyszerűbbé teszik az új technológia átvételét a gyártók számára.

Habár a napelemes ablakok az épülettulajdonosok és lakók számára is hatalmas előnnyel fognak szolgálni, az építészeknek, mérnököknek és tervezőknek pedig a lehetőségek és kihívások egész tárházát nyitják majd meg, egy fontos kompromisszumot mindenképp szem előtt kell tartaniuk: minél átlátszóbbak a napelemek, annál kevesebb energiát termelnek. Egy szimpla, átlátszó üveg négyzetméterenként kb. 140 watt áram előállítására képes.

A kutatásokat természetesen a minél magasabb hatékonyság elérésének a jegyében folytatják. Az ausztrál kutatócsoport következő projektje egy ún. „tandem” eszköz megépítése lesz, melynek lényege, hogy kombinálják az organikus és a perovszkit-alapú napelemeket.

Ez a találmány azért is nagyszerű, mert a teljes, épületekkel kapcsolatos gondolkodásmódunkat is megváltoztathatja. Eddig úgy tekintettünk az ablakokra, mint a házak passzív kellékeire, de mivel mostantól aktívan részt vesznek az elektromos energia megtermelésében, akár arra is szükség lehet, hogy teljesen újragondoljuk az épületek tájolását.

Egy keveset azonban még várnunk kell arra, hogy szolárablakainkon keresztül csodáljuk meg a napsütötte tájat. Attól függően, hogy mennyire lesz sikeres a technológia méretezése, nagyjából tíz év kell még az ablakok kereskedelmi forgalomba kerüléséhez.

 

Forrás: csiro.au