Written by

Zöld hősök 2. rész

Arcok, home_slider| Views: 2048

Boyan Slat – a tiszta óceánok legifjabb hőse

Zöld hősök címszó alatt futó sorozatunkban olyan ismert emberek példáit mutatjuk be nektek, akik maradandót alkottak vagy alkotnak jelenleg is a környezetvédelem terén. Mostani portrénk egy nagyon fiatal, mindössze 26 éves aktivistáról szól, aki noha még épp csak elkezdte a munkát, máris nagy hatást gyakorolhat a szemléletünkre. Célja amilyen egyszerűnek hangzik, épp annyira nehéz: megtisztítani élővizeinket a műanyaghulladéktól.

A mindössze 26 éves Boyan Slat valószínűleg máris többet tett az óceánok megtisztításáért, mint a kortársai összeadva. A fiatal feltaláló, vállalkozó, környezetvédelmi aktivista a hollandiai Delftben született, és alapítványa, a The Ocean Cleanup révén 2018-ban tengerre bocsátotta az első passzív műanyaghulladék-gyűjtő rendszert.

Boyan már egészen kicsi korától nagy érdeklődéssel fordult műszaki problémák felé, és mindössze tizenkét éves volt, amikor Guinness-rekordot állított fel 213 vízzel üzemelő rakéta egyidejű elindításával. Szerencsénkre kíváncsisága hamar a vizek és a vízszennyezettség kérdése felé fordult.

2011-ben, tizenhat éves korában Görögországban nyaralt, amikor búvárkodás közben, a merülőtúrái alatt saját szemével is megfigyelhette, mennyi műanyag szemetet halmoztunk fel az óceánok vizében. Ahogy ő fogalmazott: több műanyag volt a vízben, mint amennyi hal. Ez a felismerés azonnal mély meggyőződéssé vált, és ettől kezdve minden energiáját és tehetségét a vizek műanyag-szennyezettségének csökkentése felé fordítja.

Hamarosan elő is állt egy ötlettel: egy passzív rendszer koncepcióját dolgozta ki, amely az óceáni áramlatokat hasznosítva oldaná meg a helyzetet. Az elképzelésről 2013-ban egy delfti TEDx műszaki konferencián számolt be. A konferencia után az ötletet azonnal felkapta a közvélemény, és Boyan Slat nemsokára úgy döntött, hogy minden idejét ötlete megvalósításának szenteli, ezért abba is hagyta a Delfti Egyetemen folytatott repülőmérnök tanulmányait. Mindössze tizennyolc évesen alapította meg az Ocean Cleanup elnevezésű nonprofit szervezetet, amihez minden idők legsikeresebb közösségi finanszírozási kampányában több mint kétmillió dollárt gyűjtött össze.

Ocean Cleanup: hogyan működik?

Az óceántisztító gépet működtető technológia teljes mértékben megújuló energiaforrásokra támaszkodik, és nem igényel külső energiaforrást a műanyag befogására és koncentrálására sem. A teljesen újrahasznosítható, 600 méter hosszú csövekből álló rendszer a víz áramlását kihasználva gyűjti be a hulladékot. A vízfelszínen lebegő cső olyan, mint egy sorompó, ehhez egy három méter mélyre lenyúló szűrő tartozik, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

Évekig tartó fejlesztések után végül két éve, 2018. szeptember 8-án került sor az első rendszer, a System 001 vízre helyezésére a San Franciscó-i kikötőben. Sikerült kifejleszteniük egy olyan rendszert, ami az óceán természeti erejét felhasználva passzívan befogja és tömöríti a műanyaghulladékot. Ezzel sikerült megvalósítaniuk azt a koncepciót, amit először Boyan Slat vázolt fel még 2012 októberében a TEDx konferencián.

Slat célja nagyon ambiciózus: az előzetes számítások szerint az általa kifejlesztett technológiával 5 év alatt el tudja tüntetni a közel két Franciaország méretű szemétsziget felét a Csendes-óceánról, és 2050-re teljesen képes lehet mentesíteni a szeméttől a világ vizeit.

 

Kitekintő

Nem Boyan Slat az egyetlen, aki szervezett keretek között törekszik élővizeink megtisztítására. A River Cleanup például a folyókra koncentrál – június 27-én pedig épp a Dunára kerül sor. Beszállnál te is? Csatlakozz az eseményhez és segíts te is, hogy tisztább legyen a Duna vize! https://www.facebook.com/events/580829886120083/

 

Néhány gondolat Boyan Slat-tól:

„Remélem, hogy ez fordulópont lesz a műanyagszennyezés problémáját illetően. Az utóbbi 60 évben a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lett. Most talán fordíthatunk a tendencián.”

„A nagy problémákra nagy megoldást kell találni.”

„Elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb megkezdjük a takarítást, és eltávolítsuk ezt a ketyegő időzített bombát.”

„A műanyagbegyűjtés és -hasznosítás egy nagy utazás kezdete.”

„Úgy gondolom, a hulladékot felhasználhatjuk arra, hogy egy problémából lehetőséget kovácsoljunk, és az egyedi anyagot (az óceán szemetét) minőségi termékké alakítsuk.”

 

Források: boyanslat.com; theoceancleanup.com; www.river-cleanup.org