Written by

Kreatív szerzetesek a környezetért

Arcok, home_slider| Views: 200

Thaiföldön járunk, a Wat Chak Daeng templomban. Átszellemült arcú szerzetesek sorakoznak gondolataikba merülve a reggeli meditációhoz, mindannyian egyforma, narancssárga csuhában.

Gondolnánk, hogy a viseletüket ők maguk készítették, méghozzá újrahasznosított műanyagból?

Bizony, a szerzetesek híresek arról, hogy keresik az innovatív megoldásokat. Egyszer meglátták, hogy valaki újrahasznosított műanyagból készült pólót viselt és nagyon megtetszett nekik az ötlet. Habár a barátok köntöse vastagabb, mint egy hagyományos póló, emiatt az elkészítése több munkát igényel, a szerzetesek rögtön hozzáláttak a palackok gyűjtéséhez a közeli folyóból, és ma már a lakóktól is gyakran kapnak „adományokat”. Ruháik színét a hozzáadott sáfrány adja, a szövet jelenleg 34% újrahasznosított műanyagot, 43% selymet és 23% poliésztert tartalmaz.

A kolostor vezetője, aki saját maga tesztelte az öltözetet. Forrás: bangkokpost.com

Az öko-barát anyag elkészítéséhez a palackok összegyűjtése után különválasztják a kupakokat és a címkéket, majd kimossák a flakonokat és kicsi kockákba gyúrják össze, mielőtt elszállítják a közeli gyárba. Az üzemben kis szemcsékre darabolják a palackkockákat, majd ezt gyapottal és nano méretű cink-oxid részecskékkel keverik össze, ezáltal lesz a mixtúra fonallá sodorható. A cérnát visszaviszik a templomba, ahol a szerzetesek megszínezik sáfránnyal és végül csuhává szövik.

Két méter ruha elkészítéséhez kb. 15 palackra van szükség. Az öltözetet maga a kolostor vezetője tesztelte hat hónapon keresztül, olyan szempontokat figyelembe véve, mint hogy nem túl nehéz-e kimosni és meg tud-e rendesen száradni. Miután megtalálták az összetevők megfelelő arányát, hivatalosan is kihirdették, hogy szívesen beveszik a palackokat a helyi lakosoktól, hogy aztán köntöst készítsenek belőle.

A szerzetesek elkötelezettek amellett, hogy népszerűsítsék a szelektív gyűjtés gyakorlatát a thai emberek körében, ezért igyekeznek jó példával elöl járni. Ezt a cél szolgálják egyéb, feldolgozott műanyagból készülő termékeik is, mint például a hagyományos mintákkal díszített pólók, takarók és táskák.

 

Forrás: cntraveller.in, youtube.com, morzsafarm.hu