Written by

Indonéziában műanyag flakonokkal mentik meg a szennyezett folyót

Arcok, home_slider| Views: 832

Sajnos már a festői szépségű Bali szigetét is elözönlötték a műanyag hulladékok. A plasztikáradattal vette fel a versenyt Gary és Sam Bencheghib, akik legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott kezdeményezésük során a saját maguk által készített, műanyag flakonokból készült kajakokkal szelték át Bali legszennyezettebb vizű folyóját, hogy megtisztítsák a hulladékoktól.

Gary és Sam kisiskolások voltak, amikor családjukkal Franciaországból Indonéziába költöztek. Bali akkor még egy igazi paradicsom volt, ám az évek alatt fokozatosan ellepte a szigetországot a szenny. Planétás tevékenységük 2009-ben kezdődött, amikor 15 és 19 éves korukban megalapították a Make a Change World nevű társaságot, és figyelemfelkeltő strandtisztító koncerteket szerveztek. Később az USA-ban folytatták tanulmányaikat, hogy megismerjék  a közösségi média minden platformját és tökélyre fejlesszék az online történetmesélés tudományát.

2016-ban, amikor Gary befejezte dokumentumfilmes képzését, tökéletesnek találták az időzítést ahhoz, hogy egy harminc részből álló videósorozatban mutassák be, hogyan gazdálkodhatnak jobban Bali lakosai a hulladékkal. Ezek a videók #PickUpAPieceOfTrash (szedj fel egy szemétdarabot) hashtaggel kerültek fel a Make a Change World Facebook-oldalára. A videókat több mint 80 millióan látták és a sajtó is felhasználta őket.

A fiúk később Indonézia legszennyezettebb folyóját szelték át kajakon, hogy felhívják a figyelmet a hulladékgazdálkodás fontosságára. A Jáva-szigeteken található Citarum-folyó 300 km hosszú és a világ 10 legszennyezettebb helye közé tartozik a Földön. A folyó 15 millió ember számára jelent kizárólagos vízforrást főzéshez, mosáshoz, tisztálkodáshoz, rizstermesztéshez. Ennek dacára mégis sokan szemetelik tele a folyót. A szennyvíz, toxikus anyagok, és háztartási hulladékok nagymértékben ömlenek napi szinten a folyóba. 2017 augusztusában Gary és Sam két hetet töltöttek a folyó egy 70 km hosszúságú szakaszán két, műanyag palackokból készült kajakkal, hogy felhívják a figyelmet: a hulladékot egészen másképp, konstruktív módon is fel lehet használni. Elő sem állhattak volna jobb bizonyítékkal, ami azt prezentálja, hogy a hulladéknak igenis lehet „második élete”. Az alábbi 1,5 perces videójukból megismerheted a srácokat és láthatod a „plasztikkajakokat” is.

A videó nyelve angol, de már a látványvilág is izgalmas.

A fiúk számára útjuk során az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy ne essenek bele a szennyezett folyóba, amely leginkább egy vízzel elsodort hulladéklerakóhoz hasonlít. Kalandos útjuk minden szakaszán találkoztak helyi lakosokkal, akiket környezetvédelmi és (megfelelő) hulladékkezelési tanácsokkal láttak el.  A két hét során minden egyes lépésüket dokumentálták a Facebook-oldalukon közzétett képekkel és videókkal. Akciójuk sikerénél csak annak következménye mondható még nagyobbnak: általuk az indonéz környezetvédelmi minisztérium dolgozói is szembesültek a folyó állapotával és rögtön végrehajtottak egy vészhelyzeti tervet a Citarum megtisztítására.

A fiúk példaértékű tevékenysége is azt bizonyítja, hogy milyen fontos a képi, vizuális illusztráció és hogy a közösségi médiát nem csak szelfikkel lehet elárasztani, hanem konstruktív, építő jellegű tartalmakkal, amelyek előrébb vihetik az emberiséget.

Hazánkban hasonló kezdeményezés a PET Kupa, amit 2013 óta szerveznek meg a Tisza szennyezettségének csökkentése érdekében. A folyó áradásakor megjelenő vízmennyiség hatalmas mennyiségű PET palackot is hoz magával a környező országokból: a nemes ügyet felkaroló civil kezdeményezés innen kapta a nevét.

Forrás: Living Circular