Written by

Idén 29 éves Bolygó Kapitánya

Arcok, home_slider| Views: 2283

Földünket a pusztulás veszélye fenyegeti!” – Bizonyára sokan emlékeztek erre a bizonyos mondatra, ami minden magyar nyelvű epizód elején elhangzott.  A bolygó kapitánya – eredeti címén Captain Planet and the Planeeters – című 6 évados rajzfilmet Amerikában 1990 és 1996 között, hazánkban a 90-es évek második felében vetítették.

A koncepció egyszerűségében nagyszerű, és ami a legsokkolóbb az egészben: a rajzfilm teljes mértékben megelőzte a korát. Gaia, a Föld istennője felébredvén hosszú álmából azt látja, hogy emberek nem törődnek a Föld értékeivel. Öt, tisztaszívű fiatalt ajándékoz meg varázsgyűrűkkel, amelyek a föld, a tűz, a szél, a víz és szív erejével bírnak. Ezen képességet egyesítve jelenik a Bolygó Kapitánya, aki egy természetfeletti szuperhős, azonban a szmog, a nukleáris sugárzás, vagy szennyező anyagok jelentősen meggyengítik – éppúgy, mint a Földünket. A bolygóvédő fiatalok – vagyis a planétások – egy zöld energiával üzemelő járművel, a geocirkálóval közlekednek.

Minden epizód egy-egy környezetpusztító tevékenységet helyez a fókuszba, többek között az erdőirtást, a légszennyezést, az ivóvízkészletek apadását, a mértéktelen vadászatot, vagy épp a túlfogyasztást. A mesében szereplő gonosztevők – öko-bűnözők –  is egy-egy konkrét bolygóirtó tevékenységet szimbolizálnak, melyek a mértéktelen fogyasztást, üzleti etikátlanság, elhanyagolt higiénia, etikátlan tudományos kísérletek, háborúskodást. Ugye ismerősek ezek a problémák? Érdekesség, hogy ebben a rajzfilmben beszéltek először az AIDS-ről, amikor „A gyűlölet képlete” című epizódban egy vérátömlesztésen átesett tinédzser megfertőződik a HIV-vírussal.

Az epizódok végén Bolygó Kapitánya, Gaia, és a planétások elmondják, hogyan lehetsz te magad is planétás. Újrahasznosításra, természeti értékeink védelmére, a megújuló energiák preferálására, szelektív hulladékgyűjtésre, állatok megmentésére biztatnak mindenkit, hiszen ahogy a vége főcímben is elhangzik: „Az erő veletek van!”. És valóban: senki más nem mentheti meg a bolygónkat, ha mi magunk egy szalmaszálat se teszünk keresztbe.

A visszajelzések és a kommentek alapján ez a rajzfilm jelentősen meghatározta azoknak a fiataloknak az életét, akik a 90-es években tévét néztek. Ha újra visszatérhetnétek a képernyőre, bőven lenne mit feldolgozni a készítőknek, a helyzet ugyanis 29 év elteltével mit sem változott.

Forrás: wikipedia.hu; gourmetnoise.blog; Captain Planet Facebook-oldal