Written by

Felkészülni, vigyázz, kész, KAKTUSZBŐR!

Arcok, home_slider| Views: 325

Hiába emelik fel hangjukat egyre többen az állati eredetű bőrök és szőrmék viselése ellen, a divatipar továbbra is előszeretettel kínálja azokat. Ugyanakkor a műbőr sem a legkörnyezettudatosabb opció, hiszen jelentős részük készül le nem bomló műanyagból. Két mexikói fiatalember azonban előállt egy kiváló alternatívával, ami még nagy meglepetéseket tartogathat: itt a kaktuszbőr!

López Velarde Adrián és Marte Cázarez mexikói vállalkozók 2019 októberében, a milánói Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon mutatták be kaktuszbőr termékeiket. Az általuk előállított organikus bőrt teljes egészében fügekaktuszból készítik. Desserto nevű termékcsaládjuk megfelel a bőripar minden kritériumának, hiszen anyaga rugalmas, légáteresztő, tartóssága körülbelül 10 év, ugyanakkor biológiailag lebontható, környezetbarát termékről beszélünk.

A Fashion Unitednak adott interjúban López Velarde elmondta, hogy két évbe telt, mire kifejlesztették ezt az anyagot, ami megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak. Beszámolt arról is, hogy a Lineapple kiállításon nem győzték fogadni a gratulációkat és a pozitív kritikákat. Nem is csoda, hiszen termékük rendkívül fenntartható anyag, környezeti lábnyoma az állatbőrnél jelentősen kisebb, emellett jóval kevesebb vízhasználatot igényel az előállítása a műbőrnél, de az sem mellékes, hogy nélkülözi a toxikus vegyszereket.

Választásuk több okból esett a fügekaktuszra. Egyrészt rengeteg található belőle a Mexikói Egyesült Államokban (szimbolikusan minden mexikói embert képviseli), valamint egy olyan növényről van szó, aminek a növekedéséhez nincs szükség vízre. A srácok nagyon lelkesek, és az ötletük eddig jó fogadtatásra is talált – mivel a divat világában is egyre több a zöld gondolkodású ember. A milánói bemutatón kapott visszajelzés alapján az európai piac készen áll arra, hogy az új vegán bőrt gyártósorba állítsa a megfelelő előkészületek megtétele után.

 

Forrás: fashionunited.uk ; szeretlekmagyarorszag.hu