Written by

A panamai műanyagfalu

Arcok, home_slider| Views: 957

 Van egy nagyon különleges falu Panamában, ahol komolyan vették a körforgásos gazdasági modellt, az épületek ugyanis PET palackokból készültek. A műanyagpalackokból készült házak nemcsak a hulladékot hasznosítják, de még a hőszigetelésük is kiváló, ráadásul földrengésállóak.

A panamai Bocas del Toro sziegeten élő kanadai származású Robert Bezeau megfigyelte, hogy a turizmus fellendülésével egyre több műanyag hulladék lepi el a környéket. 2012-ben a férfi kitalálta, hogyan lehet hasznosítani ezt a sok eldobott palackot: házakat kell építeni belőlük. Azóta a Karib tenger partján már több mint 120 épületet húztak fel műanyagflakonok használatával, és nevet is kapott a település: Plastic Bottle Village (tükörfordításban műanyagpalack falu). Egy ház körülbelül 14 000 PET palackot tömörít, ez nagyjából egy ember élete során elfogyasztott mennyiségnek felel meg.

A „téglák” fémkeretbe helyezett palackokból állnak, melyek így nagyon könnyűek, mégis a kész épület még a földrengéseknek is ellenáll, amely Panamában nem elhanyagolható tényező. A PET palackok emellett hatékonyan hűtik a házat a trópusi forróságban, még légkondicionálóra sincs szükség. Az újrahasznosítás mellett külön pozitívum a takarékosság is, hiszen az épületek felállításához jóval kevesebb vízre van szükség, mint egy átlagos építkezésen. Külsőre viszont meg sem tudnánk mondani, hogy a házak hulladékból épültek, a betonbevonatnak köszönhetően, az épületek ugyanúgy néznek ki, mint bárhol máshol.

A helyiek szeretnének kialakítani egy igazi ökofalvat a PET palackokból, boltokkal, közösségi kertekkel és minden mással, ami egy életképes településhez szükséges. A lakosság nagy erőfeszítéseket tesz az oktatás érdekében, próbálják nem csak a gyerekeket ökotudatosságra nevelni, de a felnőtteknek is tartanak képzéseket az újrahasznosításról. Bezeau pedig szeretné a világ többi részén is elterjeszteni a technikát, amellyel hulladékból használható épületek lesznek.

Forrás: Livingcircular

Képek: plasticbottlevillage-theline.com