Written by

Van-e hatása a Föld órájának az éghajlatváltozásra?

Hírek, home_slider| Views: 760

2007 óta minden évben, így idén is ünnepeljük a Föld óráját március utolsó szombatján, amely során a szervezők népszerűsítik a bolygónkat kímélő tevékenységeket. A világ különböző tájain arra buzdítják az embereket, vállalatokat és helyi szervezeteket, hogy egy órára kapcsolják le a villanyt a lakásaikban, épületeikben. A Természetvédelmi Világalap (WWF) előzetes bejelentése szerint az idei évben szervezett nap lesz az eddigi legnagyobb kaliberű rendezvény. Utánajártunk, hogy milyen hatással van a globális kezdeményezés az éghajlatváltozásra.

Több mint 190 ország és terület vesz részt az egyórás leállásban, amely az éghajlati válságra globális szinten hívja fel a figyelmet. Minden évben több millió ház, iroda és történelmi épület kapcsolódik be a Föld órájába, és kapcsolja le a villanyt egy előre meghatározott időpontban. Számos népszerű, ikonikus épület, műemlék is döntött már úgy korábban, hogy lekapcsolják a fényeiket. A Sydney-i Operaház, az Empire State Building, az Eiffel-torony és a Colosseum is megtette.

Egy 10 országra kiterjedő kutatás során hatéves adatokat vizsgáltak a kutatók, és megállapították, hogy a Föld órája alatt a résztvevők takarékoskodásának hatására átlagosan 4 százalékkal csökkent az áramfogyasztás.

60 perc szimbolikus jelentősége

Igaz, ez a szám nem hangzik soknak, azonban az esemény fő célja nem is a puszta takarékoskodás, sokkal inkább egy olyan akció, amely során van időnk elgondolkodni azon, hogy mit tehetünk a Föld megóvása érdekében. A villany lekapcsolása lehetővé teszi, hogy kizökkenjünk a mindennapi szokásainkból, és tegyünk valami pozitív dolgot a bolygónkért. Március 25-én nemcsak egy órán keresztül van alkalmunk arra, hogy óvjuk a Földet, hanem számos hosszabb rendezvénnyel készülnek különböző szervezetek a WWF-en túl is. Ezekhez a programokhoz emberek milliói csatlakoznak minden évben.

A szervezeteknek, közösségi intézményeknek és az országoknak lehetőségük van arra, hogy a felhívás kapcsán megrendezett programjaikat feltüntessék az esemény hivatalos oldalán, ezért aki szeretne részt venni valamelyiken, az megnézheti, hogy melyik rendezvények vannak a közelében.

Belgiumban és az Egyesült Királyságban arra kérik az érdeklődőket, hogy gyertyafény mellett írjanak verset környezetvédelmi témában, és ezt tegyék közzé a Poets for the Planet Facebook-oldalon. Írországban egy szervezet a Föld-dal éneklésére invitál, amelyhez online és offline egyaránt lehet csatlakozni. Számos országban gyertyafényes vacsorára, társasjátékozásra buzdítanak, Japánban egy bár emellé vegán koktélokat kínál.

Brüsszelben a Föld órája alatt a Grand-Place téren vonósnégyes koncertet rendeznek, Lettországban a Vasúttörténeti Múzeumban szerveztek hasonló koncertet pár nappal korábban. Emellett természetjáró túrák és sportversenyek, környezetvédelmi kvízestek is színesítik a kínálatot. A szlovákiai Presov város csillagvizsgálójában rendhagyó körülmények között, a világítás nélküli környezetet kihasználva vizsgálhatják a látogatók a csillagos égboltot.

Akinek nincs ötlete, hogy mit csináljon Magyarországon, az a Föld napja hivatalos oldalán különböző ötleteket találhat. A listán szerepel a természetjárás, meditáció, a már nem használt ruhák eladományozása és a madarak megfigyelése, illetve podcastok, oktatóvideók és természetfilmek ajánlásait is olvashatjuk.

A kisemberek nagy dolgokra képesek

A nap nem csak a közemberek figyelmét képes felhívni a környezetvédelem fontosságára, hanem segíthet akár jogszabályi változtatásokat sürgetni, és a magas részvételi arány arra ösztönzi a kormányokat, hogy minél több zöld kezdeményezést indítsanak. A korábbi évek tapasztalatai alapján ez a fajta megszólítás is működik, hiszen ennek hatására tiltották be a Galápagos-szigeteken a műanyag– és eldobható csomagolásokat. Magánemberek ösztönzésére pedig Francia Polinéziában védetté nyilvánítottak egy tengeri régiót.

Emellett 2013-ban a Föld órája kampány részeként Ugandában 2700 hektárnyi terméketlen területet állítottak helyre azzal, hogy 500 000 fát telepítettek. Ezzel az akcióval lépett fel a helyi WWF az erdőirtások ellen.

Összességében tehát az, hogy sötétbe borul a Föld egy része, nem csak amiatt az egyetlen óra miatt fontos. A fenti programok segítenek a bolygó lakosságának, hogy jobban elmélyüljenek a környezetvédelemben a filmeken, podcastokon, szervezett programokon, közös családi időtöltéseken keresztül, és átgondolják, mivel tudják kivenni a részüket a közös lakóhelyünk megmentéséből.

Források: euronews.com/green, earthhour.org, earth.org