Written by

Ezek Európa legszmogosabb nagyvárosai

Hírek, home_slider| Views: 2486

 

Nemrég jelent meg a Greenpeace városértékelése, ahol az európai nagyvárosokat osztályozták aszerint, hogy mennyire tiszta a levegő, milyen a tömegközlekedés, illetve mennyire biztonságosak az utak. A kiértékeléskor Budapest sem maradt ki a listából.

A tanulmány rávilágít, hogy a levegő tisztasága és a közlekedésbiztonság között szoros a kapcsolat. Amennyiben fenntartható módon fejlesztik a tömegközlekedés infrastruktúráját, akkor az emberek tisztább levegőt lélegezhetnek, és az utak is biztonságosabbak lesznek a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára. Ahol a levegő is tiszta, azokban a városokban a legbiztonságosabbak az utak, hiszen ott a legfejlettebb a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is.

Az összesített értékelés szerint a legtisztább és legélhetőbb európai város Koppenhága, melyet Amszterdam és Oslo követ. A sor végén Róma kullog, rögtön mögötte pedig Moszkva. Budapest a listán a kilencedik helyet foglalja el a 13 vizsgált városból, ahol a tömegközlekedés magas pontszámot kapott, viszont a légszennyezettség, valamint az utak biztonsága jóval aggasztóbb, illetve sok fejlesztést igényel még a kerékpáros és a gyalogos infrastruktúra fejlesztése.

A teljes sorrend:

  1. Koppenhága
  2. Amszterdam
  3. Oslo
  4. Zürich
  5. Bécs
  6. Madrid
  7. Párizs
  8. Brüsszel
  9. Budapest
  10. Berlin
  11. London
  12. Moszkva
  13. Róma

Aki szeretné elolvasni a teljes tanulmányt, ide kattintva megteheti (a kiadvány angol nyelvű).

Budapesti látkép szmogriadó idején

Hogyan lehetne „megtisztítani” a budapesti levegőt?

Fővárosunkban elsősorban az autózás okolható a levegő szennyezettségéért. További ludasként tartjuk számon a fűtést, szerencsére a fűtési rendszerek érezhető a korszerűsödése, de van még hova fejlődni.

A távfűtés terjedésével csökken a város szennyezettsége, ezt ismerte fel egyre több ország, például Finnország, ahol az elkövetkező években szeretnének megválni a fosszilis energiahordozóktól és átállni a távfűtésre. Hazánkban is egyre több épület csatlakozik a távhő hálózatra, hiszen nemcsak környezetkímélőbb megoldás, de biztonságosabb és kényelmesebb is, mint egy egyéni fűtőrendszer fenntartása. Levegőtisztaság-védelmi szempontból az elszórtan elhelyezkedő, lakossági, intézményi kémények jóval nagyobb szennyezést okoznak a helyi környezetnek, mint a jól ellenőrzött, nagy magasságú kibocsátási források a településen kívül, így Budapest levegőminősége csak javulhat a távhőszolgáltatás bővülésével, amellyel a fogyasztók is jól járnak.

További megoldás lehet a gyalogos és kerékpáros forgalom számára bővíteni és fejleszteni az infrastruktúrát, illetve magas szennyezettségű időszakokban szabályozni kell az autóforgalmat is. Továbbá a közösségi autózás fejlesztése is dicséretes, főleg az elektromos autókból álló flották esetén, amelyek már Budapesten is egyre terjednek.

Annyi bizonyos, hogy a légszennyezettség problémájának megoldására több úton is el kell indulnunk, mind lakossági, mind intézményi szinten.

Forrás: Greenpeace

Képek: Shutterstock