Written by

Stílus zöldben

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1067

Passivhaus Dél-Dakotában

Hogy mitől passzív egy passzív ház? Elsősorban attól, hogy benne a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Ha pedig az elméleten kívül a gyakorlatban is kíváncsi vagy egy passzív ház működésére, mutatunk egy szuper példát az egyesült államokbeli Dél-Dakotából!

Dél-Dakota első passzívházában átöleli egymást a stílus és a zöld gondolat: amellett, hogy több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, a design szempontjából is kényeztetés a szemnek – erről tanúskodik ez videó is.

Az állam első kísérleti jellegű „Passivhaus”-át egy csapat építészhallgató segítségével Robert Arlt és Charles MacBride építészek alkották meg. A 2018-ban befejezett projekt majdnem három évet ölelt fel, leglátványosabb része természetesen a diákok által tervezett ház felépülése volt, de kutatási feladatokat és oktatási tevékenységet is magában foglalt. A folyamat lelkes támogatója volt az állam akkori kormányzója, Dennis Daugaard, aki maga is eltántoríthatatlan fejlesztője (többek között) saját energiahatékony házának.

Az egyetem kampuszától nem messze, Brookingsban található 185 négyzetméteres ház a környéken egyedülálló a maga nemében. Mivel az Egyesült Államokban nincsenek olyan országos szinten elfogadott energiahatékonysági kritériumok, amihez az épületnek igazodnia kellett volna, a készítők arra tudtak fókuszálni, amit a legfontosabbnak tartottak: az építészet fenntartható fejlődésben elfoglalt szerepére.

A háznak természetesen részei a tetőn elhelyezett napkollektorok és a beépített vízmelegítő egységek, továbbá az ablakok a bombabiztos szigetelés végett négyszeresen üvegezettek, az ún. Zehnder HRV ventillációs rendszer pedig az elhasznált levegő hűtéssé vagy fűtéssé alakításáért felel. Az energiafogyasztás mértékét és a levegő minőségét a lakók online platformon követhetik nyomon.

A tető tervezésénél az építészek figyeltek arra, hogy a déli homlokzat nyílásai fölé lógjon, ily módon képes meleg időben is megfelelő árnyékolást biztosítani, míg a beépített ereszcsatorna célja a hőveszteség csökkentése.

A ház belső falait fehér festék borítja, ami nem tartalmaz illékony szerves vegyület – ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen széntartalma. Az épület a külsejére sem panaszkodhat: az élénkvörös nyílászárókat cédrusfa burkolat és sötétszürke szálas cement keretezi.

A dél-dakotai passzívház ékes példája lehet az alacsony energiafelhasználású és fenntartható designnal rendelkező ingatlanoknak. A lakóház megalkotói reménykednek abban, hogy munkájukkal hozzájárulnak a környék passzívház beruházásainak a fellendüléséhez.

 

 

Forrás: dezeen.com, blueprintsouthdakota.com, passivehouseaccelerator.com, roadster.hu, youtube.com