Written by

A fűtésszezon csendes gyilkosa: a szálló por

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 734

Bár a forgalmas utak mentén a közlekedés továbbra is meghatározó légszennyező forrás, a kisebb települések levegőminőségét jelen tudásunk alapján a lakossági fűtés határozza meg.

A légszennyező anyagok közül a legnagyobb egészségügyi kockázatot egy parányi részecske, az úgynevezett szálló por* jelenti. A kifejezés azonban ne tévesszen meg senkit, ugyanis egyáltalán nem porról van szó, sokkal inkább egyfajta aeroszolról. Ennek az anyagnak az egészségre gyakorolt hatását régóta kutatják szerte a világon és hazánkban is.  Az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján a levegő szennyezettségével összefüggő halálesetek számát évente 8-10 ezerre becsülik a kutatók Magyarországon. A halálesetek 6-10 százaléka azonban megelőzhető lenne a levegőminőség jelentős javításával.

De mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük? A légszennyezettség csökkentése érdekében a helyes lakossági tevékenység kulcsfontosságú!

  • Sose használjunk hulladékot tüzelőanyagként!
  • Ne égessünk avart és egyéb kerti hulladékot nyílt térben! (A zöldhulladék szabad térben történő égetése során veszélyes, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe!
  • Kerüljük az olcsóbb, rossz minőségű barnaszenek, lignitek használatát!
  • Fatüzelés esetén keményebb típusú fafajtákat használjunk, amilyen a tölgy, a gyertyán, vagy az akác. Magas gyantatartalma miatt kerülendő a fenyőfával való tüzelés, míg a gyümölcsfák alacsony fűtőértékük mellett a kéményt is károsítják.

*A szálló por a levegőben eloszlatott finomszemcsés (10 μm alatti részecskeátmérőjű) szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. 

 

Forrás: futsokosankampany.hu; wikipedia.hu