Written by

A nagy „Föld étrend” – avagy hogyan étkezzünk az emberiség megmentéséért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 4012

Ahogy életünk minden területén, úgy az étkezési szokásaink kapcsán is számos hír, álhír és trend megjelenik napjainkban. Elméletek és kutatások épülnek étkezési szokásaink köré, melyek mind azt kívánják kideríteni, hogy valójában mit, mennyit és hogyan kellene fogyasztanunk. Több ilyen elmélet és kutatás is kimutatta például azt, hogy étrendünk nagyban hozzájárul nemcsak saját egészségünkhöz, de a bolygóéhoz is. De mit fogyasszunk tehát, hogy mindenki jól járjon?

Diéták, speciális étrendek, érzékenységek és ételek okozta betegségek. Ezek mind olyan témák, melyekkel nap mint nap találkozunk a hírekben, ismerőseinkkel folytatott beszélgetések során vagy éppen a közösségi médiában. Rengeteg pozitív, azonban éppen ennyi aggasztó információ is elénk tárul ilyenkor azzal kapcsolatban, hogy étkezési szokásaink milyen következményeket vonhatnak maguk után – nemcsak saját testi és szellemi egészségünk kapcsán, de fenntarthatósági szempontokból is.

Szupervírusok és húsfogyasztás?

Számos kutatás készült már arra vonatkozóan, hogy étkezési szokásaink és a fogyasztott élelmiszerek előállítási folyamatai hogyan befolyásolnak minket és a környezetünket. Az Oxfordi Egyetem egy nemrégiben megjelent kutatása például a mezőgazdaságban használt antibiotikumok veszélyére figyelmeztet minket. A túlzott állattenyésztés során használt gyógyszerek ugyanis jelentős negatív hatással lehetnek immunrendszerünkre: az antibiotikumokkal kezelt állatok húsának fogyasztása ugyanis gyengítheti az egyes kórokozókra és a szuperbaktériumokra adott immunválaszunkat. A szuperbaktériumok azok a kórokozók, melyek ellenállóak a jelenleg használt antibiotikumokra. Ez az úgynevezett antimikrobiális rezisztencia súlyos globális problémát jelenthet, az ENSZ figyelmeztetése szerint a jelenség 2050-re több millió ember életére jelenthet majd fenyegetést.

De mi lehet a problémára a megoldás?

Több kutató és szervezet is dolgozik azon, hogy az elérhető élelmiszerek ne jelentsenek egészségügyi kockázatokat az emberiségre nézve, azonban mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkentsük a ránk leselkedő megbetegedések kockázatát – mindeközben pedig a fenntarthatóságra is nagyobb hangsúlyt helyezhetünk. Az élelmiszerek és alapanyagok gondos kiválasztása és az egyes termékek csökkentett fogyasztása ránk és bolygónk egészségére is jó hatást gyakorolhatnak.

Az egyik legegyszerűbbnek tűnő, mégis nagymértékű változásokat elősegítő cselekedet – amely az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának esélyeit is csökkentheti – nem más, mint a húsfogyasztás mértékének csökkentése. A haszonállatok tartása egyértelműen az egyik legkárosabb problémának bizonyul: jelentős vízszennyezéssel, növényvédő szerek használatával és a biodiverzitás pusztításával jár.

Számos speciális étrend és diéta alapul a húskészítmények csökkentett fogyasztásán vagy éppen teljes elhagyásán, azonban nem kell feltétlenül a végletekben gondolkodni! A heti pár alkalomra limitált húsfogyasztás, de akár csak egyetlen húsmentes nap rendszeresítése is hozzájárul saját egészségünk megőrzéséhez, valamint a túlzott tenyésztés jövőbeni visszaszorításához. A húsokat pótolhatjuk fehérjében gazdag zöldségekkel, hüvelyesekkel, különféle gombákkal, növényi alapú készítményekkel és bátran kísérletezhetünk húsos receptjeink újragondolásával is.

A kevesebb hús és több zöldség fogyasztása mellett az sem mindegy, honnan szerezzük be az alapanyagokat. A tömegtermelés visszaszorítása érdekében mi is tehetünk apró lépéseket, melyek pozitív hatással lehetnek környezetünkre. A külföldről beszállított, nagyüzemi termékek helyett válasszunk helyi termelőktől származó és hazai alapanyagokat. Ezzel nemcsak őket támogathatjuk, hanem a termékek beszállításával keletkező károsanyag-kibocsátás mértékét is csökkenthetjük – hiszen minél messzebbről érkezik egy termék, annál nagyobb a karbonlábnyoma.

Nem kell mindenről lemondanunk!

Fontos megjegyezni, hogy nem kell minden általunk kedvelt élelmiszerről lemondanunk ahhoz, hogy fenntarthatóan étkezzünk. A válasz – csak úgy, mint sok más kérdésre – itt is a mértékletességben és a minőségben rejlik. Figyeljünk oda arra, hogy mit, milyen rendszerességgel és milyen forrásból vásárolunk, hiszen így nemcsak magunkat, de Földünket is megóvhatjuk. Étrendünk tudatos kialakítása, a helyi, friss termékek beszerzése és az újra való nyitottság nagy segítségünkre lehet ebben!

Források: Greendex1, Greendex2, theguardian.com