Written by

Tippek az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez

Egypercesek, home_slider| Views: 1921

Az elkészített kutatások alapján globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada végzi hulladékként. 1976 óta minden évben október 16-án tartják az élelmezés világnapját, a törekvés fő célja azon tevékenységek támogatása, amelyek felhívják a figyelmet az éhezés felszámolására, az élelmiszerpazarlás megelőzésre, környezetvédelmi és gazdasági kérdéseire. Cikkünkben összeszedtünk pár olyan hasznos tanácsot, amely segítheti az élelmiszer kidobás megelőzését.

  1. Őrizzük meg a palack élettartamát!

Az Egyesült Királyság háztartásai éves szinten 42.000 tonna bort öntenek ki a mosogatóba, amely 290 millió fontos költséget jelent. A pazarlás elkerüléséhez akadályozzuk meg a túlzott oxidációt, őrizzük meg a palack élettartamát olyan módon, hogy miután töltöttünk a pohárba, a hozzá tartozó dugóval azonnal zárjuk le. A megmaradt bort fagyasztóba is helyezhetjük azzal a céllal, hogy a későbbi főzésekhez jégkockákat készítsünk. A tevékenységnek köszönhetően a legkisebb mennyiségű bort is eltehetjük a különleges alkalmakra, illetve a következő főzéshez nem kell egy másik palackot kinyitnunk.

2. Legyünk kreatívak!

A fonnyadt salátalevélből könnyedén pestót állíthatunk elő. A salátára tegyünk egy kis diót, fokhagymát, sót, olajat és sajtot, utána egyszerűen pépesítsük össze egy turmixgépben. A hamarosan savanyodó tejből pedig ricottát készíthetünk: forraljunk fel 500 ml tejet, tegyünk bele 2 evőkanál fehér ecetet, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk két percig állni és szűrjük le.

3. Használjuk fel a megmaradt kovászos kenyérvégeket!

Az el nem fogyasztott kovászos kenyérvégekből pillanatok alatt házi kréker varázsolható. Nagyjából 5mm-es szeletekre vágjuk fel, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg tengeri sóval, egy csipetnyi borssal, és tegyük be a 180 °C-os sütőbe körülbelül 1,5 percre. Fordítsuk meg a falatkákat, és rakjuk vissza szintén 1,5 percre. Miután kivesszük a sütőből, a krékereket hagyjuk kihűlni, és rakjuk jól lezárható dobozba, hogy idő elteltével is fogyasztó legyen pástétommal, levesbe mártogatva vagy olvasztott Camembert-tel. A módszerrel elkészített harapnivalókat 4 napig tárolhatjuk.

4. Amit lehet, fagyasszuk le!

Az egyik legegyszerűbb megoldás az élelmiszerek lefagyasztása. A fagyasztás előtt a zöldségeket blansírozzuk: egy rövid ideig rakjuk forró vízbe, majd azonnal merítsük jeges vízbe, hogy elkerüljük a túl főzésüket. Ezt követően a fagyasztóba légmentesen záródó edényben vagy zacskóban tegyük be. Az előzetes blansírozás megakadályozza a zöldségek ízének, színének és textúrájának elvesztését. A karfiol és a brokkoli szára egyaránt felhasználható köretként. A felkockázott száraikat hevítsük fel egy serpenyőben, adjunk hozzá köménymagot, kurkumaport, sót, kis lángon főzzük meg, és húsok mellé máris találhatjuk. Az elkészítésük során ügyeljünk arra, hogy száraikat gondosan vágjuk le és hámozzuk meg.

5. Tartsunk haszonállatot!

Kertes ház esetében haszonállatok tartásával is tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen. A különböző élőlények közül a tyúkok gondozása oldja meg legegyszerűbben a problémát. Az élőlényeket gondozhatjuk városi, zöldövezeti környezetben is, helyigényük kicsi, illetve a számukra megfelelő ól viszonylag vállalható költségből kivitelezhető. A zöldségek és a gyümölcsök mellett etethetjük őket tejtermékkel, hússal, hallal, főtt tésztával, tojással, száraz kenyérrel, nem mérgező gyomokkal és virágokkal, valamint rovarokkal is. A tyúkokra élő komposztálókként is tekinthetünk, hiszen tökéletesen beépítik a körforgásba a kukába kerülő élelmiszereket azzal, hogy finom tojást és húst kaphatunk cserébe. A trágyájuk is nagyon is értékes, a tyúkólban található, szalmával keveredett anyagot kiválóan alkalmazhatjuk a veteményesünkben.

A bemutatott ötletek mellett a meghatározott időközönkénti vásárlással, étrend átgondolásával, otthoni alapanyagok átnézésével, megfelelő mennyiségű ételek készítésével is megelőzhetjük az élelmiszerpazarlást. Bármely megoldás választásával egy időben növelhetjük az élelmiszerek felhasználásának szintjét, csökkenthetjük az előállításuk és szállításuk arányát, amely révén mérséklődhet a légszennyezés és a káros anyagok kibocsátása.

Források Greendex1, Greendex2, Greendex3, Maradéknélkül.hu, vg.hu