Written by

Mitől zéró a ZeroCabin?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 681

A chilei Frutillarban található, teljes mértékben önfenntartó házikó tökéletes választás lehet azoknak, akik a természetbe szeretnének menekülni a város zaja elől úgy, hogy közben semmilyen negatív hatással nincsenek a környező ökoszisztémára.

Forrás: ZeroCabin

A ZeroCabin ötlete egy hat főből álló szakértői csapattól származik, akiknek érdekes módon egyáltalán nincs építészeti háttere, ugyanakkor komoly tapasztalattal rendelkeznek a létesítménytervezés, fizika, biológia, kémia, fenntartható gazdálkodás és a lakberendezés terén.

Az alapkoncepciójuk az volt, hogy olyan testreszabható, alacsony kibocsátású kabint tervezzenek, ami a közműhálózatba való kapcsolódás nélkül is fenntartható, valamint tökéletes szimbiózist alkot az ember és a természet között.

A fából készült házikó lényegében az élővilágban is előforduló rendszereket utánozza. Így például a növény szárán lévő levelek filotaktikus elrendeződéséből merítve mindegyik kabint pontosan olyan szögben tervezik meg, hogy optimalizálják kitettségét a napfénynek, ezáltal maximalizálva a napelemek energiatermelését, az esővíz megtisztítását pedig a növényekben is végbemenő ozmózis teszi lehetővé.

A kabin több méter magas facölöpökön áll, ezáltal nem tehetnek benne kárt a rágcsálók vagy a nedvesség, ráadásul a kilátás is sokkal jobb, mintha a földön helyezkedne el. A favázszerkezetet szögek nélkül állítják össze, a szigetelés pedig biológiailag lebomló anyagokból áll, amit hőhatékony üvegekkel kombinálva a minimumra tudják csökkenteni a ház hőszabályozásához felhasznált energia mennyiségét.

A 26 négyzetméteres kabin alsó szintjén egy kisebb főző,- és étkezőhelyiséget, valamint pihenésre alkalmas tereket találunk, míg fent egy háló és egy fürdőszoba vár minket. A zuhanyzáshoz használt víz a gravitációt kihasználva zúdul az alsó szintre, mely ezáltal felhasználható a WC öblítéséhez is. Az étel és a víz melegítését a napelemrendszeren keresztül, illetve egy saját tervezésű fatüzelésű kályhával oldotta meg a tervezői csapat.

Szintén a ZeroCabin zsenialitásáról árulkodik, hogy a házakat bárhol, bármilyen körülmények között fel lehet húzni, ezért nemcsak az egyedi igényekhez, hanem a helyi természeti adottságokhoz is igazítható. Ráadásul most már a személyre szabott „csináld magad” eszközkészletet a világ bármely tájára kiszállítják, így a barkácsolni vágyók akár a saját zéró kibocsátású házikójukat is megépíthetik.

 

Forrás: designboom.com, dezeen.com, newatlas.com