Written by

Felejtsd el a sózást! Környezetkímélő alternatívák csúszós útra

Hírek, home_slider| Views: 1369

Hóesés vagy ónos eső esetén azonnal előkerül a konyhasó, ami amellett, hogy súlyos károkat okoz, -7 Celsius-fok alatt hatástalan is. A havat számtalan egyéb módszerrel eltakaríthatjuk az utakról, ráadásul az indokolatlan sószórást akár a pénztárcánkat is bánhatja.

Az utakra szórt, maró hatású konyhasó veszélyezteti a fákat, a bokrokat, a rovarokat és az egyéb talajlakókat, pláne, ha a sós havat egyenesen a növényzetre, a fák tövébe lapátoljuk. De nem csak az élővilágot károsítjuk ezzel a módszerrel! Árt az utaknak, a hidaknak, a vezetékeknek, a járművek gumiabroncsainak, az épületeknek, és a cipőnknek is. A télen kiszórt óriási mennyiségű só évekig velünk marad. Olvadáskor a sós lé idővel a betont, az aszfaltot, az autók alvázát, de házi kedvenceink – különösen a kutyák – tappancsát is kimarja.

Az „ész nélküli” sózás amellett, hogy kártékony hatással van Földünkre, bizonyos esetekben szabálysértésnek is minősül. A fás szárú növények védelméről szóló hatályos kormányrendelet kimondja, hogy „Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.” A sózást akár 50.000 forint összegű pénzbírsággal is sújthatja a hatóság.

Természetesen, ha az éj leple alatt ráfagy a hó a járdára vagy ónos eső esik, muszáj cselekednünk saját testi épségünk megoldása érdekében. Nézzük, milyen alternatívákat találunk a síkosság-mentesítésre a konyhasón kívül!

  • A legjobb csúszásgátló anyag a téglaőrlemény, amely egyébként a kukába kerülne. Előnye, hogy gyűjti a hőt, olvaszt, kellően puha, ezáltal pedig se az autókra, se az utakra, se pedig a természetre nincs káros hatással.
  • Az acetátok, a kálium-, nátrium- és magnéziumalapú vegyi anyagok hatékonyabban olvasztanak (-25 Celsius-fokig akadályozzák meg a fagyást), kevesebb kell belőlük, mint a konyhasóból, továbbá a természetet sem veszélyeztetik.
  • Ahol fatüzelésű kályha van, ott érdemes a kályha vagy kandalló hamujával beszórni a felszínt. Nem a legszebb látvány, de rendkívül hatásos és olcsó is!
  • Végül pedig ne feledkezzünk meg a hólapátolásról! Semmit kell szórni, a szabadban lehetünk, és még a drága belépőt is megspórolhatjuk a konditerembe.

Forrás: ecolounge.hu; fna.hu