Written by

Rekordmennyiségű energiát termeltünk tavaly

Hírek, home_slider| Views: 1263

Egyre terjed a biomassza és a többi megújuló energiaforrás Magyarországon, de ezzel párhuzamosan még mindig növekszik a fosszilis energiahordozók felhasználása is – mindez az energiahivatal legújabb jelentéséből derül ki.

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentése, amely Magyarország 2017-es energiafelhasználását elemzi. Tavaly az energiatermelés 14,2 százalékát fedeztük megújuló energiaforrásokból, ami jelentősebb csökkenés a 2013-as 16,2 százalékos csúcshoz képest, főleg azért, mert ezzel egyidejűleg a fosszilis energiahordozók felhasználása viszont növekedett. Öröm az ürömben, hogy bár kevesebb zöldenergiát használunk, mint 5 éve, még így is több mint kétszer annyit, mint 2005-ben.

Hiába csökkent a megújulók százalékos aránya, mennyiségileg növekedést tapasztalhatunk. A 2017-es hazai megújuló alapú energiatermelés összesen 28,5 petajoule-t tett ki, 2014-ben pedig még csak 20,7 petajoule volt. A döntő részt, vagyis 17,6 petajoule-t a szilárd biomassza adta, ezt követi a geotermia (1,8 petajoule), majd a szél-, a nap- és vízenergia. A legtöbb zöldenergiát arányaiban a fűtésre használta az ország, mégpedig 20,8 százaléknyit.

A jelentésből továbbá az is kiolvasható, hogy egyre emelkedik a távfűtés népszerűsége, melynek tavalyi felhasználása összesen 20,9 petajoule volt. Ez ugyan nem sokkal több a 2016-os 20,6-nél, illetve a 2015-ös 19,6 petajoule-nál, ám figyelembe kell vennünk azt is, hogy a háztartások egyre takarékosabbak, sokan modernizálják házuk szigetelését, nyílászáróját. Ebből kikövetkeztethető, hogy a felhasználás említett gyarapodása mögött a távfűtéssel ellátott lakások számának erőteljesebb növekedése állhat.

Forrás: Világgazdaság