Written by

PoEtika – cserépben virágzó körkörösség

Hírek, home_slider| Views: 1532

A Veolia leányvállalata, a SEDE, együttműködésben a Bioplasma nevű start-uppal feltalálta az organikus hulladékból előállított virágcserepet. A vívmány földdel érintkezve komposzttá bomlik le, bezárva így a körkörös gazdaság folyamatát.

A Val’hor kereskedelmi szervezet felmérései alapján a franciák évente 700 millió virágot és növényt vásárolnak. Éppen ezért fontos, hogy ez a hatalmas méreteket öltött, virágzó szektor is megfeleljen a környezeti kihívásoknak. A megvásárolt növényeket ugyanis valamibe be kell csomagolni, ami több millió, sőt, világszinten akár 20 milliárd virágcserepet is jelenthet. Ezek az egyszer használatos ültetőedények pedig legtöbbször műanyagból készülnek, amit sajnos nagyon nehéz újrahasznosítani.

Mi lenne, ha a megoldás közvetlenül az általunk termelt hulladékból származna? – tette fel magának a kérdést a Veolia leányvállalata. Így született meg az ötlet, hogy az új generációs virágcserepeket a növényi salakanyag (pl. elszáradt levelek, héjak) átalakításával alkossák meg. A PoEtikának elnevezett, műanyagot egyáltalán nem tartalmazó cserép 100%-ban bio-alapú és teljes mértékben növényi salakká bomlik le, amiből aztán újabb cserép készülhet. További előnye még, hogy akár 25%-kal is képes csökkenteni a növény fejlődéséhez szükséges időt, ezért használatával jelentősen redukálhatjuk a növénytermesztésre fordított energia-és vízfogyasztást.

A kép forrása: lepoethic.com

Az innováció tökéletes példája annak a körkörös gazdasági modellnek, amiben fosszilis források egyáltalán nem kerülnek felhasználásra. A projektnek a francia környezetvédelemért és energiamenedzsmentért felelős ügynökség, valamint az ország mezőgazdasági kutatóintézete is lelkes támogatója. Ez hozzájárult a SEDE azon döntéséhez, hogy piacra dobják a PoEtikát.

A New-Aquitaine-i Châtellerault-ban előállított első virágcserepek után a Veolia leányvállalata automatizált gyártósor elindítását tervezi a községben, 2020 végéig pedig reményeik szerint körülbelül kétmillió, környezetbarát virágcserepet fognak értékesíteni.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com