Written by

Óriásit nőtt a hazai napelemek beépített teljesítménye

Hírek, home_slider| Views: 1805

Hat év alatt több mint százszorosára nőtt a hazai napelemek beépített teljesítménye, a 2010-2016-os időszakban 2 megawattról 220 megawattra emelkedett a hazai napelemek beépített teljesítménye – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatásában.

A MEKH idén őszre készítette el a magyarországi megújulóenergia-felhasználás 2010-2016. évi alakulásáról szóló beszámolóját, bemutatja a hazai megújulóenergia-szektor fejlődését, a szektorális részarányokat és azok szerkezetét. 2016-ban a megújulóenergia-részarány 14,19 százalék volt, amivel Magyarország meghaladta az Unió Megújuló Energia Irányelvében 2020-as kötelező célként meghatározott 13 százalékos részarányt.

2016-ban a megújuló energiaforrásokból származó energiafogyasztás 82,5 százaléka a fűtés és hűtés területéről származott. A megújulóenergia-felhasználás 9,5 százalékát a villamosenergia-szektor, míg 8 százalékát a közlekedés adta. A MEKH által vizsgált időszakban a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban; ahol mindössze hat év alatt 2 megawattról 220 megawattra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége.

A napelem-parkokat tervező beruházók által benyújtott támogatási kérelmek alapján a közeljövőben is a fotovoltaikus villamosenergia-termelésnél látszik a legnagyobb növekedési potenciál Magyarországon, de a többi megújuló energiaforrás hasznosítása terén is lassú növekedés figyelhető meg.

A megújuló beépített villamos teljesítmény megoszlása 2016-ban

Az élen a szélenergia és a szilárd biomassza áll 32 és 31 százalékkal, melyet a napenergia 21 százalékkal követ. Jóval kisebb a biogáz és a vízenergia részesedése: 7 és 5 százalék, a maradék 4 százalékot pedig egyéb források biztosítják.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal