Written by

Nobel-díjat ért a Föld klímájának fizikai modellezése

Hírek, home_slider| Views: 972

Három tudós, az amerikai-japán Syukuro Manabe, a német Klaus Hasselmann és az olasz Giorgio Parisi kapja az idei fizika Nobel-díjat a komplex fizikai rendszerek megértésében elért úttörő eredményeikért – írja a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A megosztott díjat Giorgio Parisi, a rendellenességek és a fizikai rendszerek fluktuációs kölcsönhatásainak felfedezéséért kapta, melyet az atomi szinttől a bolygók skáláig vizsgált. A 73 éves olasz elméleti fizikus a kvantumtér-elméletre, a statisztikai mechanikára és a komplex rendszerekre összpontosított kutatásaiban.

Goran K. Hansson (középen), a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára, valamint a fizikai Nobel-bizottság tagjai, Thors Hans Hansson (balra) és John Wettlaufer (jobbra) ülnek a fizika Nobel-díj 2021-es nyerteseit bemutató képernyő előtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban, 2021. október 5 -én. JONATHAN NACKSTRAND / AFP via Getty Images

A díj másik felét pedig megosztva kapta Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann. A két kutató a Föld klímájának fizikai modellezéséért, a változékonyság számszerűsítéséért és a globális felmelegedés megbízható előrejelzéséért folytatott úttörő kutatási munkájáért kapta meg a Nobel-díjat.

A 90 éves Manabe meteorológus és klímakutató: évtizedek óta rendkívüli munkát folytatott az éghajlati változások számítógépes modellezésében. Az 1960-as években megkezdett munkája alapozta meg a mai klímamodellezést. A nála egy évvel fiatalabb vezető német meteorológus és óceánkutató, Hasselmann professzor saját éghajlati modellt fejlesztett ki, melyen szemléltette, hogy az időjárás látszólagos káoszának ellenére miért lehet megbízható a modellezés.

Nagyon örülök, hogy a díj felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás problémájára. Körülbelül 50 éve figyelmeztetünk az klímaváltozásra; de az emberek nem hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy most kell cselekednünk, hogy megakadályozzuk a klímaváltozás legrosszabb hatásait.”

– mondta Hasselmann a Nobel-díj honlapjának adott interjújában.

Forrás: hvg.hu, ecowatch.com