Written by

Hová meneküljünk a klímaváltozás elől?

Hírek, home_slider| Views: 6022

Ma van a nemzetközi klímaváltozási akciónap. A jeles napot 2007-ben hozta létre az ENSZ, azóta pedig minden év május 15-én a szervezők legfőbb célja, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedés létezésére, illetve bemutassák a klímaváltozás káros hatásait társadalmi és környezeti szinten egyaránt.

A globális felmelegedés a bolygó különböző pontjaira más-más hatást gyakorol, amely jelenséget a különböző népcsoportok, társadalmak eltérően kezelnek. Nem mindenki képes arra, hogy a jelentős mértékű klímaváltozáshoz a legmegfelelőbben alkalmazkodjon, ennek hatására pedig néhányan akár másik országba vagy kontinensre menekülnének a legszívesebben. Azonban felmerül a kérdés, hogyha a legtöbb területet sújtja a klímaváltozás, akkor mégis merre érdemes menekülni előle?

Egy technológiával és tudománnyal foglalkozó weboldal, a Gizmodo, elismert kutatóktól kérdezte meg, hogy szerintük milyen szempontoknak kell megfelelnie egy biztonságos országnak, hogy lakosai ott viszonylag zavartalanul élhessenek a klímaváltozás legkárosabb hatásait elkerülve.

A klímabiztonság legfontosabb feltételei

Sarah Kapnick kutató fizikus 6 pontban határozta meg a „klímabiztos” lakóhelyet. Szerinte a megfelelő terület legfontosabb jellemzői, hogy legyen elérhető közelségben megfelelő mennyiségű tiszta édesvíz, ne legyen túl meleg vagy párás az időjárás, illetve legyen minél kisebb az esély környezeti katasztrófák bekövetkezésére. Fontos továbbá, hogy a szélsőséges időjárási jelenségeket, mint a heves esőzéseket, hóviharokat és szélviharokat könnyen kezelni lehessen, és a tengerszintjénél minél feljebb helyezkedjen el a hely, ahol adott az élelmiszerbiztonság is. Az Egyesült Államokban például a Nagy-tavak környéke felel meg leginkább a feltételeknek.

Mi számít ideális időjárási viszonynak? A legoptimálisabb esetben célszerű olyan helyszínt keresni, ahol gyakori az enyhe idő. Ez azt jelenti, hogy a napi maximum hőmérséklet 18 és 30 °C közötti, a napi csapadékmennyiség nem haladja meg az 1 mm-t és a harmatpont-hőmérséklet (amikor állandó nyomáson a levegő telítetté válik) a 20 °C-ot. Egy kutatás eredményei szerint az enyhe napok száma csökkenni fog a trópusi és szubtrópusi területeken, ugyanakkor növekedni az északi és déli félteke mérsékelt éghajlati öveiben.

Természetesen a fentieken túl létezik még néhány lényeges feltétel az új lakóhely kiválasztása során. Ahhoz, hogy egy területnek ne vesszen el a klímabiztonsága, elengedhetetlen a tudatos törekvés a klímaváltozás mérséklésére, illetve a megfelelő infrastruktúra kiépítése, hogy ellenálló társadalmak alakulhassanak ki. Azonban azt megállapíthatjuk, hogy nincs olyan hely, ami megelőzőtevékenység nélkül is klímabiztos lenne.

Melyik országok a legideálisabb lakóhelyek?

Egy a Sustainability folyóiratban publikált tanulmány szerint Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Írország került ki nyertesként, mint legbiztonságosabb országok a Földön. Ezt a mezőgazdasági területek lakosságarányos mérete, a tengerekhez való hozzáférés, illetve a többi országtól, az ottani társadalmi és gazdasági problémáktól való elszigeteltsége alapján állapították meg a kutatók. Ezen felül az energiafüggetlenség volt az egyik legfontosabb vizsgálati szempont.

Minden területen más országok teljesítettek jobban. Ausztrália például a földrajzi adottságai miatt kerülhet előtérbe, más vizsgálati szempontok esetén már nehezebben diadalmaskodott. Magyarország a 182 rangsorolt ország listáján jelenleg az ötvenedik helyen áll.

Lényeges megemlíteni, hogy az alkalmazkodásra, és a káros hatások csökkentésére nem mindenhol jut elég erőforrás és eszköz. A fenti tényezők ráadásul nagyban eltérőek lehetnek akár azonos régiókban lévő országok között is.

Természetesen nincs lehetősége mindenkinek arra, hogy a klímaváltozás szempontjából a legbiztonságosabb országban éljen. Inkább arra érdemes törekedni, hogy a klímacélok teljesítésével mindenhol minimalizáljuk a felmelegedés okozta kockázatot.

Források: Másfélfok, Monti, Gizmodo, Springer Link, MDPI