Written by

Készülőben a koncentrált samponkapszulák

Hírek, home_slider| Views: 1378

Ahogy megszokássá vált az elmúlt évtizedek alatt, hogy műanyagba palackozott vizet – ásványvizet – vásárolunk, úgy már az is természetes, hogy a legkülönfélébb, folyékony halmazállapotú kozmetikai termékeket is minél kisebb kiszerelésben, ám annál több plasztikflakonban vesszük meg. Kiváló példa erre a sampon, melynek csomagolására már létezik is környezetbarát alternatíva.

A samponok és tusfürdők több mint 80 százaléka nem áll másból, mint csapvízből. Ergo öt tehergépjárműből, ami kozmetikai termékeket fuvaroz, négy tulajdonképpen nem szállít mást, mint csapvizet. A felesleges szállítás pedig irdatlan mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást és egyéb részecskeszennyező anyag légtérbe kerülését hozza magával, míg a plasztikcsomagolás műanyaghulladékok tömkelegével jár.

Két innovatív szellemű holland hölgy – lse Kwaaitaal és Mirjam de Bruijn – annak szellemében alapította meg a cégét, hogy csökkentse a hajmosás által keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk készített koncentrált samponkapszulák vízben oldódnak, így akár egy (nagyobb) befőttes üvegben is „elkészíthetjük” samponunkat, mindezt felesleges hulladék keletkezése nélkül. Az élményt ráadásul fokozza, hogy amint a kapszula vízbe kerül, hasonlóképp „robban fel”, mint egy fürdőbomba.

Csak Hollandiában körülbelül 90 millió üveg sampont használnak fel a fogyasztók évente. Ise és Mirjam bízik benne, hogy kitartó munkájuknak és környezetbarát szabadalmuknak köszönhetően alternatívát kínálnak az embereknek és komoly áttörést hoznak ökológiai téren, amint termékük a boltok polcaira kerül.

Az alábbi (angol nyelvű) videó segít abban, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni a folyamatot.

Forrás: brightvibes.com; evamagazin.hu