Written by

Karácsonyi környezetszennyezés – Ezért ne vásárolj „ronda pulcsit”

Hírek, home_slider| Views: 1365

Az ajándékok – és azok becsomagolása, a túlzásba vitt élelmiszerfogyasztás, vagy az ünnepi díszkivilágítás egyaránt felesleges terhet rónak bolygónkra. Ha ez azonban nem lenne elég, itt az újabb káros őrület: a „karácsonyi csúnya pulcsik”.

Emlékeztek a Bridget Jones naplójának ominózus jelenetére, amikor Mark Darcynak kötelező jelleggel kellett jó képet vágnia az édesanyja által kötött rénszarvasos pulóverhez? Mikor a film moziba került, nem is sejtettük, hogy az elkövetkező évtizedben az emberek jókedvükben fogják felvenni a hasonló ruhadarabok fast fashion változatát.

Az idei évben csak Nagy-Britanniába 12 millió karácsonyi motívummal cicomázott felsőt szállítottak, amelyből 65 millió már a vásárlók szekrényeiben is van. Hogy tisztábban lássunk számok terén, már 2017-ben is több min egymillió féle (!) ronda karácsonyi pulóver volt elérhető az Amazon kínálatában. És itt a ronda vagy csúnya nem minősítés, hanem konkrét termékkategória. A legolcsóbb darabokat 5 dollárért is be lehet szerezni, de természetesen lehet kapni 150 dollárért is jobb  minőségű példányokat.

S hogy mi ezzel a legnagyobb problémánk? Ezeket a ruhadarabokat szándékosan rosszabb minőségűre készítik, hiszen a gyártó cégek pontosan tudják, hogy ezeket a pulcsikat és kiegészítőket általában csak egyetlen alkalommal veszik fel gazdáik. Kijelenthetjük, hogy a karácsonyi csúnya pulcsi a fast fashion legalja. A divatipar méretének növekedésével együtt nő a környezeti pusztítás és a vízpazarlás és vegyszeres szennyezés mértéke is. A környezetre mért káros kártékony hatások mellett nem mehetünk el a humánum mellett sem, hiszen ezekben az üzemekben rossz körülmények között foglalkoztatott harmadik világbeli munkások dolgoznak, meglehetősen alacsony munkabérért.

Forrás: index.hu; index.hu; theguardian.com