Written by

Csökkenti a kockázatot a körforgásos gazdaság

Egypercesek, Hírek, home_slider| Views: 987

Az Ellen MacArthur Alapítvány a Bocconi Egyetemmel és az Intesa Sanpaoloval együttműködésben közzétett egy tanulmányt, amely új bizonyítékokat sorakoztat föl arra vonatkozóan, hogy a körforgásos gazdaság stratégiái miként csökkenthetik a kockázatokat és növelhetik a befektetők és a pénzügyi intézmények kockázathoz igazított nyereségét.

A Bocconi Egyetem 14 iparágban több mint 200 európai, tőzsdén jegyzett társaságra vonatkozó elemzése azt mutatja, hogy minél nagyobb mértékű a körkörössége egy vállalatnak, annál alacsonyabb a kockázata a hiteltörlesztési kötelezettség elmulasztásának, és annál magasabb a kockázattal korrigált hozama a részvényeknek.

A tanulmány rávilágít, hogy a körforgásos gazdaság stratégiái hogyan csökkenthetik a befektetési kockázatot azáltal, hogy elválasztják a gazdasági növekedést az erőforrás -fogyasztástól, diverzifikálják az üzleti modelleket, és lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy jobban előre lássák a szigorúbb szabályozásokat és a változó fogyasztói preferenciákat. A körkörös gazdaság elveinek beépítése emellett csökkenti az ellátási lánc zavarainak és az erőforrások áraiban tapasztalható ingadozásnak való kitettséget is.

Hogyan működik a körkörös gazdaság

A körforgásos gazdaságot a pénzügyi szektor egyre inkább értékteremtési lehetőségként ismeri el, amely a klímaváltozáshoz és más globális kihívásokkal kapcsolatos célok eléréséhez járul hozzá. Az írás egy esettanulmányt mutat be egy az Intesa Sanpaolo Alapítvány stratégiai partnereként működő bank példáján keresztül, amely hatékonyabb növekedésre törekszik a következőkkel:

  • a körforgásos gazdaság stratégiai prioritásként határozta meg;
  • innovál a pénzügyi termékek terén, valamint proaktív körforgásos gazdaság hitelpolitikát és hitelezési stratégiákat fogadott el;
  • aktívan támogatja a körforgásos gazdaság fejlődését; és
  • a körkörös gazdaságot integrálja a kockázati modellekbe.

A fogyasztók részéről egyre nagyobb elvárás a fenntartható működés, a körforgásos gazdasági modell alkalmazása. A pénzügyi szektor csak egy újabb szelete a folyamatnak, ami azt jelzi, hogy a körforgásos szemlélet terjedése minden ágazatot érint.

Forrás: ellenmacarthurfoundation.org