Written by

Csobbanjunk egyet vizeink egészségéért!

Hírek, home_slider| Views: 1079

Egy nemrég publikált jelentés szerint Magyarország természetes felszíni vizeinek kevesebb mint 20 százaléka van csak jó ökológiai állapotban. A WWF Magyarország ezért mindenkit arra buzdít, hogy vasárnap mutassa meg, hogy számára fontos vizeink állapot, és ugorjon vízbe.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség a napokban publikálta jelentését az európai felszíni vizek állapotáról. Az eredmények lesújtóak, jelenleg az európai felszíni vizek kevesebb mint fele egészséges, hazánk vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka. A gerinces állatok 81 százaléka a vizek egyre romló állapota miatt tűnt el bolygónkról, és hazánk egyik ikonikus faja, a tiszavirág állományában is jelentős csökkenés látszik.

A jelentéshez a kutatók több mint 130 ezer európai folyó, tó, vizesélőhely, part menti és felszín alatti víz állapotát vizsgálták meg. Az európai felszíni vizek ökológiai vízminősége csupán 40 százalékban éri el a jó minősítést, míg azok kémiai vízminősége csupán 38 százalékban jó.  Ökológiai szempontból a legjobb állapotban Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek vizei vannak. Különösen rossz állapotúak ugyanakkor az alföldi vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai – ez jellemző hazánkra is.

Magyarország felszíni vizeinek állapota különösen kis százalékban éri csak el a jó ökológiai állapotot. Ezzel szemben a felszín alatti vizek hazánkban viszont mennyiségi és kémiai szempontból is jobb állapotban vannak, mint a felszíni vizek. Ugyanakkor a felszín alatti vizek is könnyen veszélybe kerülhetnek azok túlhasználata, és a felszíni vizesélőhelyek leromlása miatt. Ha Magyarország vizeinek állapota a továbbiakban sem javul, vagy tovább romlik, akkor vízpartjaink olyan emblematikus fajai és élőhelyei kerülnek veszélybe, mint például a tiszavirág, melynek állománya már most is folyamatosan csökken.

A tiszavirág

Jelezzük, hogy számunkra fontosak a vizeink állapota!

Az európai Nagy Ugrás kezdeményezés 2005-ben jött létre, hogy felhívja a lakosság figyelmét vizeink állapotára. Július második vasárnapján Európa-szerte százezrek ugranak egyszerre vízbe, hogy ezzel jelezzék a döntéshozók felé: nekik fontos vizeink jövője. Tehát vasárnap délután 3 órakor ugorjunk, fussunk, vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre. Az ugrás mellett idén egy kavicsdobással is kifejezhetjük, részvételünket. A WWF Magyarország idén arra buzdít mindenkit, hogy környezetbarát festékkel vagy filctollal rajzoljon szívet egy kavicsra, majd posztolja azt a közösségi média oldalain #BigJump hashtaggel. A Nagy Ugrás napján pedig majd dobja mindenki a vízbe kavicsát, mintegy országos kacsázó versenyként.

Forrás: WWF Magyarország