Written by

Cannock Mill: Az Egyesült Királyság első környezetbarát lakóközössége

Hírek, home_slider| Views: 229

Cannock Mill, a Colchester közelében található ökoközösség egyedülálló módon ötvözi a klímaválság és a magányosság elleni küzdelmet. A tervező, Anne Thorne, és barátai által kitalált koncepció nemcsak egy életstílust teremtett meg, hanem egy egész közösséget, amely egyedi jellemzőkkel rendelkezik.

Cannock Mill nem csupán egy közösségi lakópark, hanem az Egyesült Királyság első környezetbarát lakóközössége, amely a klímaválság és az időskori magányosság ellen harcol. A projekt története egészen 2006-ra nyúlik vissza, amikor Anne Thorne és barátai az idős szüleik gondozásának kihívásairól beszélgettek. Ekkor fogalmazódott meg bennük egy olyan hely létrehozása, ahol a lakók beleszólhatnak a saját gondozásukba, mindamellett, hogy saját mindennapi tevékenységeik növelésével, fiatalabb rokonaik válláról is levehetnek egy kisebb terhet.

A terv kivitelezése azonban nem volt könnyű. A projekthez megfelelő terület kiválasztása 13 évig tartott, és sok nehézséget hozott magával. A földterület megvásárlásához 1,2 millió fontot kellett előteremteniük, ráadásul ezzel még nem dőlhettek hátra: a tervezési és kivitelezési engedélyt is meg kellett szerezniük. A költségek magasak voltak, és a csoportnak saját forrásokból kellett finanszíroznia a projektet – amely előteremtése szintén nem egy rövid időn belül kivitelezhető feladat. Thorne és társai végül 2019 végén költözhettek be az elkészült területre. A közösség mára 30 tagot számlál.

Mitől is olyan fenntartható a Cannock Mill?

A közösség fenntarthatósági elvei a részletekben rejlenek. Például a tervezés során nagy figyelmet fordítottak az esővízhasznosításra: az ötven négyzetméteres esővíztározó és a virágos kert mellett egy a közösség tavába vezető csatornát is kialakítottak, biztosítva, hogy a felületi víz saját víznyelőjükbe kerüljön, ezzel is csökkentve a közüzemi vízdíjakat.

A közösség környezetbarát szemlélete azonban nem állt meg az építési megoldásoknál. A lakók egy autóklubot vezetnek, amelynek keretein belül 5 autót osztanak meg egymás között, valamint bicikliket is közösen használnak. Ezeket az intézkedéseket pozitívan fogadták a környékbeliek is, akik sok korábbi fejlesztési terv ellen szólaltak fel, félve a közösség beköltözésével járó esetleges megnövekedő autóforgalomtól. A tervezés során azonban hatósági elvárás volt, hogy minden házhoz 2,5 parkolási lehetőséget biztosítsanak, emiatt pedig minden ház rendelkezik egy garázzsal is. Ezeket viszont legtöbben nem hagyományos módon használják, hanem stúdiókat, művészeti tereket alakítottak ki bennük.

A közösség főépülete egy Grade II besorolású malom, amelyet három emeleten átalakítottak közösségi térré. A lakók itt találkozhatnak egymással, kávézhatnak, és közös programokat is szervezhetnek. Az épület skandináv stílusú, világos fa felületekkel és modern dizájnnal rendelkező közösségi termei is a kommuna környezetbarát megközelítését szeretnék vizuálisan szemléltetni.

Az ökológiai szempontok a lakóházak tervezésére is kiterjedtek. A kivitelezés során passzívházak alapelvére helyezték a hangsúlyt, így a házak szigetelésére és légáteresztő képességére kiemelten figyeltek. A falak vastagsága 400 mm, az ablakok háromrétegű üvegezésűek, és még a postaládák is külön légzáró szekrényekben helyezkednek el. Mindezek eredménye, hogy olyan környezetbarát házak létesültek, amelyek fűtési és melegvízköltségei jelentősen alacsonyabbak hétköznapi társaiknál.

„Öko-lakók”

A lakók heti rendszerességgel szerveznek közös vacsorákat és rendezvényeket, ezzel megakadályozva azt, hogy magányosan töltsék mindennapjaikat. A közösségi tevékenységek mellett a lakók szoros kapcsolatot ápolnak a környezettel, és a szomszédokat is bevonják a kertjeik és házaik körüli munkába és szinte mindenben segítenek egymásnak a mindennapokban. A lakók átlagéletkora ugyan 60 év felett van, de szeretnék, ha a jövőben a fiatalabb generációk is felismernék, hogy mennyire előnyös Cannock Mill területén élni. A közösségi szemlélet, egymás segítése és a környezetbarát megoldások segítenek leküzdeni a társadalmi és környezeti problémákat és megoldást nyújthatnak a jövő problémáira is.

Forrás: The Guardian

Kiemelt kép forrása: Jill Mead/The Guardian