Written by

Baobabbal a durbani gazdaságért

Hírek, home_slider| Views: 1354

A Veolia, együttműködésben a MakerSpace Alapítvánnyal, hamarosan a körkörös gazdaságnak szentelt közösségi teret nyit a dél-afrikai Durbanban. Ennek mottója, az „Upcycling the future” (A jövő újrafelhasználása) olyan közösség megalkotására invitálja az embereket, ahol megoldásokat találhatnak ki a hulladék csökkentésére és a zöld munkahelyek teremtésére.

2018-ban a Veolia alapítványa az Empow’Her-rel közösen nyitotta meg Nigéria fővárosában a L’Oasis-t, melynek célja a női vállalkozók támogatása, valamint a figyelem felhívása a fenntartható fejlődés fontosságára. A program sikeresnek bizonyult, ezért a Veolia most a Baobab elnevezésű projektet indítja útjára, melyet a körkörös gazdaság támogatásának és a durbani hátrányos helyzetű közösségek gazdasági felkarolásának szentelnek.

A közösségi tér célja, hogy figyelemfelhívó és edukációs programjain keresztül a fenntartható életmódot és gyakorlatokat népszerűsítse emberek körében, valamint hogy a helyi gazdasági fejlődést zöld munkahelyek teremtésével támogassa. Ennek a gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi, és szolidaritás-alapú modellnek a megvalósítása érdekében a Baobab arra törekszik, hogy az adott területeken segítse a készségek fejlesztését.

Online programok

A program elindulását 2020 decemberére irányozták elő, de addig is az érdeklődők a Baobab honlapján kínált továbbképzési programokon vehetnek részt, melynek témája a fent említett „Upcycling the future”. A Plasticpreneur újrahasznosítási stúdió programjain a résztvevők megtanulhatják, hogyan tervezzenek új dolgokat műanyaghulladékból, valamint ismereteket szerezhetnek a különböző újrahasznosítási folyamatokról.

A stúdió remek példája a Baobab azon szándékának, hogy a programban résztvevők elsajátíthassák a saját újrahasznosítással foglalkozó üzletük elindításához szükséges készségeket.

E mellett az iskoláskorú gyerekeknek szóló „My Lil’Pumpkin” program a kisebbeknek a fenntarthatóság elveit tanítja meg, miközben különböző workshopokon és az iskolai tanmenetbe foglalt „Csináld magad!” tevékenységeken keresztül a problémamegoldó és a kezdeményező készségeiket is fejleszti.

Végül pedig a BaobabZero Waste” programja az angolul 5R-nek nevezett elv (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Repair – Visszautasítani, Csökkenteni, Újrahasználni, Újrahasznosítani, Megjavítani) mentén közös fórumot biztosít a lakosság, az üzletek, és a közösségek számára.

Hamarosan egyre többen látogathatják majd a Baobab szervezésében megrendezésre kerülő eseményeket (konferenciák, workshopok stb.), melyeknek közös célja a jó gyakorlatok megtanítása és a tudás átadása lesz.

 

Forrás: livingcircular.veolia.com