Written by

A világ legfehérebb festéke segíthet a klímaküzdelemben

Hírek, home_slider| Views: 190

A Purdue Egyetem mérnökei által létrehozott festék nemcsak egy újabb színárnyalat a palettán, hanem egy forradalmian új anyag, amely lehetővé teszi, hogy teljesen új szintre emeljük az építészetet és az energiahatékonyságot. De mi teszi ezt a festéket olyan különlegessé, és miért érdemes vele foglalkozni?

A Purdue Egyetem mérnökei kifejlesztették a világ legfehérebb festékét, amely szinte eléri a tökéletes fehérséget, és megelőzi az összes többi fehér szín árnyalatát. De mi teszi ezt az új festéket ilyen különlegessé? Az új festék rendkívüli fehérségének köszönhetően jelentős éghajlati és energiahatékonysági előnyökkel rendelkezik, mivel képes a napfény több mint 98%-át visszaverni. A tudósok már régóta ismerik a fehér szín tulajdonságának fényvisszaverő környezetvédelmi előnyeit, és a Purdue Egyetem kutatócsoportja, Xiulin Ruan professzor vezetésével, most létrehozta a legfehérebb, hővisszaverő festéket.

Mitől olyan fehér?

Két tulajdonság adja a festék rendkívüli fehérségét. Az egyik, hogy a festék nagyon magas koncentrációban tartalmaz egy bárium-szulfát nevű kémiai vegyületet, amelyet a fotópapír és a kozmetikumok fehérré tételéhez is használnak. A második jellemző, hogy a bárium-szulfát részecskék mind különböző méretűek a festékben. Az, hogy az egyes részecskék mennyire szórják a fényt, a méretüktől függ, így a részecskeméretek szélesebb skálája lehetővé teszi, hogy a festék a Nap fényspektrumának nagyobb részét szórja.

„Bár a magasabb részecskekoncentráció jobb, de ha valamit fehérré teszünk, nem növelhetjük túlságosan a koncentrációt. Minél magasabb a koncentráció, annál könnyebben törik vagy válik le a festék” – mondta Xiangyu Li, a Massachusettsi Technológiai Intézet posztdoktori kutatója.

Az éghajlati és energiahatékony előnyei

Az új fehér festék lehet a legfeketébb fekete, a „Vantablack” legközelebbi megfelelője, amely a látható fény 99,9%-át elnyeli. Az új legfehérebb festékkészítmény a nap 98%-át visszaveri és az infravörös hőt is elvezeti a felületről.

A festék akár nyolc Fahrenheit-fokkal csökkentheti a felületek hőmérsékletét délben a környezeti hőmérséklet alatt, míg éjszaka akár 19 fokkal is hűvösebb lehet. Ennek eredményeként az épületek belső hőmérséklete jelentősen csökkenhet, és a légkondicionáló igény akár 40 százalékkal is redukálódhat. Dr. Ruan szerint még a legforróbb napokon is kellemesen hűvös érintést nyújt. Ellentétben a hagyományos légkondicionáló berendezésekkel, a festék működéséhez nem szükséges energia, és nem melegíti fel a külső levegőt.

„Ha ezzel a festékkel egy körülbelül 1000 négyzetméteres tetőfelületet fednénk be, becsléseink szerint 10 kilowatt hűtési teljesítményt érhetnénk el. Ez nagyobb teljesítmény, mint a legtöbb házban használt központi légkondicionálóké.” – mondta Xiulin Ruan, a Purdue gépészmérnöki professzora.

A tipikus kereskedelmi fehér festék inkább melegszik, mint hűl. A piacon kapható, a hő visszaverésére tervezett festékek a napfénynek csak 80-90%-át verik vissza, és nem tudják a felületeket hűvösebbé tenni, mint a környezetüket.

A kutatócsoport először 2021-ben kísérletezett a festékkel. 2023-as céljuk közé tartozott, hogy a festéket optimalizálják és kereskedelmi forgalomba hozzák, hogy minél szélesebb körbe elérhető legyen. A festék képletei és módszerei nyilvánosak, azonban még nem tudni, hogy más kutatócsoportoktól vagy kereskedelmi gyártóktól megjelenhetnek-e alternatív fehér festékváltozatok

Az új festék nemcsak egy újabb technológiai fejlesztés, hanem egy lépés is, ami közelebb vihet minket egy fenntarthatóbb és energiatakarékosabb jövő felé. A tudomány és a mérnöki innováció újabb lehetőségeket kínál az életünk minden területén, és ez az új fehér festék lehet az egyike ezeknek a forradalmi megoldásoknak. Ahogy haladunk előre a klímavédelem útján, remélhetőleg egyre több ilyen innovációval találkozhatunk, amelyek még jobbá teszik és fenntarthatóbbá alakítják világunkat.

Források: Happy Eco News, Purdue University, New York Times