Written by

Via Verde – Hogy „Zöld Utat” kapjon a tiszta levegő

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 838

Egy igazán kreatív és zöld módszerrel veszi fel a harcot Mexikóváros a légszennyezés ellen: több mint ezer autópálya-oszlopot alakítottak „függőleges kertekké”.

A különleges, vertikális kertek kialakítása a városban egy polgári kezdeményezés hatására valósult meg, amelyet a rossz levegőminőség keltett életre.  A légtérben lévő nagy mennyiségű szennyező anyag ugyanis számos megbetegedéshez vezetett a városi lakosság körében.

A Via Verde (Zöld Út) projektnek a levegő megtisztításán túl célja, hogy a várost esztétikusabbá varázsolja és csökkentse az autósok stressz-szintjét. A Zöld Út egy 27 kilométer hosszúságú szakaszon szűri ki a káros anyagokat a levegőből a növények szén-dioxid-megkötő képességének köszönhetően. Ezáltal a Via Verde megközelítőleg 25.000 lakos számára biztosít tisztább, egészségesebb levegőt, ráadásul a tervezési, telepítési, és karbantartási munkálatok több száz embernek ad munkát. A növényeket speciális tárolókba ültetik, amelyek újrahasznosított műanyagból készültek, ezzel is népszerűsítvén a körkörös gazdasági modellt.

A Via Verde projektet kivitelező vállalat már több mint 400 projektet valósított meg, mely által több mint 30.000 négyzetméter plusz zöldterületet hoztak létre a mexikói városokban.

A helyi lakosság körében azonban kritikusok is akadnak: egyesek szerint ez a módszer túlságosan költséges, míg mások azt nem értik, hogy miért nem ültet az önkormányzat egyszerűen több fát az adott területekre.

Az alábbi 1 perces videóban megszemlélhetitek, miről is van szó.

Forrás: brightvibes.com