Written by

A szennyvíz erejével: erdők a sivatag közepén

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1937

Az elsivatagosodás jelensége komoly károkat okoz világszerte, Egyiptomban és a környező országokban azonban különösen aggasztó a helyzet. Ennek orvoslására indult útjára a Nagy Zöld Fal nevű program, amelynek hála immár számos, erdővel borított terület található az egyiptomi sivatagban.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni az elsivatagosodásra, mintha a sivatag egy masszaszerű szörnyként kebelezné be a termőföldeket, holott a jelenség valójában egy hajdani termőterület megművelhetetlenné válását jelenti, aminek fő oka általában emberi tevékenység vagy hosszan tartó aszály.

2007-ben, Nagy Zöld Fal néven indult el az a program, ami az afrikai Száhel-övezet elsivatagosodott területeit rendeltetett visszaerdősíteni. A program első sikerköve, hogy új életre kelt a Serapium-erdő. Megdöbbentő, de a Száhel-övezet az 1970-es években még dús növényzettel borított terület volt, viszont a nem fenntartható földművelés, a globális felmelegedés, valamint a lakosság terjeszkedése miatt rövid időn belül lakhatatlanná vált az élőlények számára. Az erdő a 400 ezer lakosú Iszmáilija városának szomszédságában fekszik, ahol a lakosság éves szinten többmillió liter szennyvizet termel.

Nem messze az erdőtől, hatalmas, mikroorganizmusokkal teli tartályokba vezetik a szennyvizet, ahol külön oxigén hozzáadásával gyorsítják a bakteriális folyamatot. Ezek után a megtisztított szennyvizet csövek segítségével vezetik az erdőbe. Mivel nitrogén- és foszfortartalma így is jelentős, hatékonyan hozzájárul a növényzet gyors növekedéséhez. Az egyiptomi kutatók szerint ezzel a technológiával akár 6500 négyzetkilométernyi sivatagos területet lehet (ismét) művelhető területté alakítani.

A Nagy Zöld Fal program jelenleg húsz afrikai részvételével igyekszik megfékezni az elsivatagosodást, termelőterületeket létrehozni, valamint munkalehetőséget teremteni a lakosságnak.

Forrás: brightvibes.com